Miljö

Luleå Airports uppgift är att tillgodose de behov av flygresor och godstransporter som finns hos regionens medborgare och näringsliv.
Luleå Airport arbetar inom flera områden för att minimera verksamhetens negativa miljöpåverkan, främst genom att minska utsläpp av koldioxid, minska övriga utsläpp till luft och vatten samt minimera kemikalieanvändningen och uppkomsten av avfall.
• Hänsyn till miljön ska genomsyra varje del av verksamheten och vägas in i
alla beslut.
• Klimatpåverkan är flyg -och fastighetsbranschens viktigaste miljöfråga och ska prioriteras i beslut och aktiviteter.
• Vi ska ständigt energieffektivisera och styra den egna verksamheten samt påverka andra aktörer som vi samverkar med, för en hållbar användning av resurser.
• Vi ska köpa in energieffektiva produkter och tjänster och främja konstruktioner som
leder till förbättring av energiprestandan.
• Alla Swedavias medarbetare ska vara delaktiga i vårt miljö- och energiarbete.
• Vi ska bedöma och hantera miljörisker och energiprestanda på ett systematiskt sätt.
• Swedavia ska aktivt delta i det lokala, regionala, nationella och internationella arbetet i
syfte att minska den negativa miljöpåverkan från flygbranschen och verka för en hållbar utveckling av flygplatserna.
Miljötillstånd
Verksamheten vid Luleå Airport lyder under Försvarsmaktens miljötillstånd för Norrbottens flygflottilj (F21), tillsynsmyndighet enligt miljöbalken för civil verksamhet är Luleå Kommun.
Den tillståndspliktiga verksamheten avser produktion av start- och landningstjänster. Försvarsmakten har tillstånd för 39 000 civila rörelser per år i enlighet med Koncessionsnämndens beslut daterat 1995-04-03.
Miljöledningssystem
På Luleå Airport arbetas det ständigt med att minska miljöpåverkan och flygstationen lägger stor vikt vid att arbeta med miljöfrågor på ett strukturerat och systematiskt sätt.
Sedan våren 2012 är Luleå Airport certifierad enligt ISO 14 001.Certifieringen innebär att flygplatsen inte enbart lever upp till miljömyndigheternas krav utan dessutom till de övergripande och detaljerande miljömål som finns för Luleå Airport.
Inom flygstationen utförs både interna och externa miljörevisioner. Syftet med revisionerna är att stämma av att miljöledningssystemet används, är tillräckligt och är effektivt. Ett ständigt förbättringsarbete pågår, med skärpta krav, som gör att även miljömålen skärps för varje år.
I maj 2012 blev hela Swedavia miljöcertifierat i ett gemensamt miljöledningssystem enligt ISO 14001.
Miljöpåverkan
Verksamheten vid flygstationen påverkar miljön på många sätt, bland annat genom utsläpp till luft, mark och vatten. Verksamheten ger även upphov till både icke-farligt och farligt avfall till följd av att kemikalier och kemiska produkter används i verksamheten.
Luft
De största luftutsläppen runt Luleå Airport kommer från flygtrafiken samt från vägtrafiken till och från flygstationen. Utsläpp till luft utgörs i huvudsak av koldioxid (CO2), kolväten (HC), kväveoxider (NOx) och svaveldioxid (SO2). Koldioxid är en klimatpåverkande gas och bidrar till växthuseffekten, medan kväveoxider leder till övergödning, till exempel algblomning, igenväxning av vattendrag. Utsläpp av svaveldioxid medför försurning av att mark och vatten.
För att uppmuntra flygbolagen att använda moderna flygplan, som är bättre för miljön, har Swedavia infört ett prissystem som gör att är startavgiften på flygplatserna är lägre ju renare motorer ett flygplan har.
Swedavia samarbetar också med Luleå lokaltrafik för att förbättra kollektivtrafiken till och från flygstationen. Sedan oktober 2013 ingår Luleå Airport i Luleå Lokaltrafiks ordinarie linjetrafik.
Uppvärmningen av samtliga byggnader sker med fjärrvärme.
Mark och vatten
Utsläpp till mark och vatten sker framförallt av glykol (monopropylenglykol) från avisning av flygplan. Glykol är lättnedbrytbart i naturen men har en hög syreförbrukning vid nedbrytning och kan därför orsaka syrebrist i vattendrag och grundvatten om det sker utsläpp av stora mängder.
Merparten av all avisning sker på en fast avisningsplatta där glykolen samlats upp och förs via ett dräneringssystem till den närliggande glykolåtervinningsanläggningen. I glykolåtervinnings-anläggningen renas och indunstas glykolspillet till 99 procentig glykol som sedan kan återanvändas i kemiindustrin. Sedan början av 2013 sker drift och bemanning av glykolåtervinningsanläggningen av entreprenör.
Avfall
Avfall och farligt avfall uppkommer i verksamheten. En stor del av allt avfall som uppstår på flygplatsen är en resurs som går att återanvända, återvinna eller använda för energiutvinning. Farligt avfall hanteras separat, så att de skadliga ämnena inte sprids.
Vid säkerhetskontrollen på Luleå Airport finns en sorteringsbänk där resenärer har möjlighet att sortera sitt avfall i pant, flaskor med drivgas (aerosoler) samt övrigt brännbart.
Brännbart avfall förbränns i Bodens kraftvärmeverk och ger fjärrvärme, medan tidningar (returpapper) och wellpapp/kartonger återvinns.
Klimatarbete
Vår nollvision
Under 2020 nådde Swedavia målet om inga fossila koldioxidutsläpp från den flygplatsverksamhet vi har i egen regi.
Ett omfattande arbete ligger bakom vår framgång att nå noll fossila koldioxidutsläpp. Vi köper in grön el till hela verksamheten, reservkraften går på HVO (hydrerad vegetabilisk olja), fordonsflottan går på HVO, fossilfri gas eller grön el samt biogasol och biogas köps in.
Utökat klimatarbete
Alla Swedavias flygplatser är certifierade på nivån ACA 3+ enligt Airport Council International (ACI) Europes standard för flygplatsers klimatarbete. Det innebär att våra flygplatser kontinuerligt minskar fossila koldioxidutsläpp från den egna verksamheten, kompenserar för de utsläpp som hittills inte reducerats och vi bidrar till att andra verksamheter vid flygplatserna minskar sina utsläpp. Vid utgången av 2020 nådde vi vårt mål om fossila koldioxidutsläpp från den flygplatsverksamhet vi har i egen regi.
Nästa mål är att samtliga flygplatser når nivå - ACA 4+ vilket innebär att även halkbekämpning, avvisningsmedel och köldmedia ska ingå i mätningarna. Vi ska även i högre grad involvera och samarbeta med andra aktörer med betydande koldioxidutsläpp på flygplatserna för att fortsätta minska utsläppen tillsammans. På sikt ska all verksamhet på våra flygplatser gå över till förnybara energikällor. Arbetet ligger i linje med IPCC scenario för 1,5 grad och Swedavias strategi och mål för en proaktiv klimatomställning.
Här kan du läsa mer om programmet.
Miljörapport
Följ flygningar
Verktyget Webtrak som vi tidigare tillgängliggjort här på webbplatsen håller på att ses över och vi utreder möjligheterna att använda andra datakällor. Detta för att återigen kunna erbjuda boende i våra flygplatsers närhet en möjlighet att följa upp hur flygtrafiken rör sig, samt koppla denna information till bullermätningar där sådana finns tillgängliga.