Gå till innehåll

Swedavia övertar Expeditionstjänsten vid regionala flygplatser

2014-07-03, kl. 08:30

Swedavia har kommit överens med SAS om ett övertagande av Expeditionstjänsten vid fem regionala flygplatser från SAS Ground Handling (SGH). Överenskommelsen innebär att Swedavia övertar ansvaret vid Kiruna Airport, Luleå Airport, Umeå Airport, Åre Östersund Airport samt Ronneby Airport.

Swedavia har kommit överens med SAS om ett övertagande av Expeditionstjänsten vid fem regionala flygplatser från SAS Ground Handling (SGH).

Överenskommelsen innebär att Swedavia övertar ansvaret vid Kiruna Airport, Luleå Airport, Umeå Airport, Åre Östersund Airport samt Ronneby Airport.

Redan 2009 övertog Swedavia ramptjänsten på de regionala flygplatserna från SGH. Nu har även en överenskommelse nåtts avseende expeditionstjänsten, bland annat incheckning och boarding. Diskussionerna om ett övertagande av verksamheten från SGH inleddes under slutet av 2013. Enligt det nytecknade avtalet sker det formella övertagandet den 1 november.

– Det är ytterligare ett steg i att erbjuda attraktiva och effektiva helhetslösningar för resenärerna och flygbolagen vid våra regionala flygplatser. Genom att koordinera denna verksamhet med våra övriga flygplatstjänster så skapar vi affärsmässiga och attraktiva helhetslösningar, säger Susanne Norman, Flygplatsdirektör Regionala Flygplatser på Swedavia.

– Vi har lagt stor vikt vid att finna en partner som vill utveckla flexibla helhetslösningar på flygplatserna. Vi tror att det skapar ett kostnadseffektivt och attraktivt kunderbjudande för våra resande. Vi är väldigt nöjda med att Swedavia värnar om våra medarbetare och vi ser fram emot ett bra samarbete framöver, säger Kjetil Håbjørg, Vice President SAS Ground Operations.

Förändringen på de fem regionala flygplatserna innebär att totalt omkring 50 SAS-anställda erbjuds övergång till Swedavia och att expeditionstjänsten samordnas med övrig Swedavia-verksamhet på flygplatserna.  Det ökar flexibiliteten och effektiviteten, vilket ligger väl i linje med Swedavias strategi att möta framtidens behov av resande, möten och affärer på ett långsiktigt hållbart sätt.

– Målet är att utveckla flygplatserna. Vi vill skapa helhetslösningar som leder till ännu mera effektiva och konkurrenskraftiga flygplatser. Resandet fortsätter att öka och genom en mer flexibel organisation möter vi utvecklingen på bästa sätt, säger Susanne Norman på Swedavia 

Fakta: Så här många anställda berörs per flygplats:  Kiruna, 7 anställda, Luleå 14, Umeå 12, Åre Östersund 11, Ronneby 7

För mera information, kontakta Swedavis pressavdelning, tel 010-109 10 00