Gå till innehåll

Drönare

Att flyga med drönare i närheten av flygplatser kräver tillstånd

Det har blivit allt vanligare med drönare eller obemannade luftfartyg. Eftersom flygsäkerheten alltid har högsta prioritet stängs alltid flygtrafiken ner direkt om en oidentifierad drönare befinner sig nära en flygplats – detta har också skett vid flera tillfällen. Läs mer om hur du flyger med drönare på ett säkert sätt.

Att flyga med drönare i närheten av en flygplats kräver särskilt tillstånd från flygtrafikledningen vid varje enskilt tillfälle och man behöver kunna nås av trafikledningen under tiden flygningen sker. För att komma i kontakt med lokal flygtrafikledning ring LFVs växel 011-19 20 00.

Läs mer om drönare hos Transportstyrelsen (nytt fönster)

Interaktiv karta för drönarpiloter

LFV har tagit fram en interaktiv karta, en så kallad drönarkarta, med utförlig information och mätverktyg som riktar sig till dig som är drönarpilot. På den kartan ser man utsträckningen av det kontrollerade luftrummet och var man behöver tillstånd från flygtrafikledningen för att få flyga. Vi uppmanar dig som drönarpilot att innan flygning gå in och titta på denna karta om du är det minsta osäker på om det krävs tillstånd eller ej. 

Se drönarkarta hos LFV

Olovlig flygning – misstänkt brott mot luftfartslagen

Olovlig flygning med drönare utreds som ett misstänkt brott mot luftfartslagen.