Miljö
Visby Airport verkar för en hållbar utveckling av flygplatsen och flygbranschen. Vi är, liksom Swedavias övriga flygplatser, en av världens mest klimatsmarta och vi tar ständigt nya steg för att bli ännu bättre. Vid utgången av 2020 nådde Swedavia målet om 0 fossila koldioxidutsläpp från den flygplatsverksamhet vi har i egen regi.
Klimatarbete
I juni 2018 nådde Visby Airport målet om inga fossila koldioxidutsläpp från den egna flygplatsverksamheten och erhöll vårt ACA-certifikat.
Ett omfattande arbete ligger bakom vår framgång att nå noll fossila koldioxidutsläpp. Vi köper in grön el till hela verksamheten, reservkraften går på EcoPar Bio (syntetisk paraffinolja, fritt från palmolja och PFAD), fordonsflotta och maskiner/verktyg går på HVO, fossilfri gas, grön el eller biogasol.
Utökat klimatarbete
Alla Swedavias flygplatser är certifierade på nivån ACA 3+ enligt Airport Council International (ACI) Europes standard för flygplatsers klimatarbete. Det innebär att våra flygplatser kontinuerligt minskar fossila koldioxidutsläpp från den egna verksamheten, kompenserar för de utsläpp som hittills inte reducerats och vi bidrar till att andra verksamheter vid flygplatserna minskar sina utsläpp. Vid utgången av 2020 nådde vi vårt mål om noll fossila koldioxidutsläpp på samtliga 10 flygplatser.
Nästa mål är att nå nivån ACA 4+ vilket innebär att även halkbekämpning, avvisningsmedel och köldmedia ingår i mätningarna. Vi ska även i högre grad involvera och samarbeta med andra aktörer med betydande koldioxidutsläpp på flygplatserna för att fortsätta minska utsläppen tillsammans. På sikt ska all verksamhet på våra flygplatser gå över till förnybara energikällor. Arbetet ligger i linje med IPCC scenario för 1,5 grad och Swedavias strategi och mål för en proaktiv klimatomställning.
Här kan du läsa mer om programmet.
Historisk miljöskuld
På Visby Airport användes PFAS i brandsläckningsskum i flera decennier, fram till början av 2000-talet då det upptäcktes att dessa ämnen potentiellt kunde vara skadliga. 2008 införde ett internt förbud mot PFAS, tre år innan det blev förbjudet i brandskum enligt lag 2011.
Swedavia hanterar PFAS som en prioriterad fråga. Varje kvartal provtas mark, dag-, yt- och grundvatten på Visby Airport för att kartlägga förekomsten av förorening och eventuell spridning av PFAS. Vi arbetar med handlingsplaner för förorenad mark och följer myndigheternas rekommendationer när det gäller kartläggning och åtgärder.
Sedan vintern 2017-2018 renas Visby Airports insamlade dagvatten genom ett kolfilter för att sedan nyttjas för bevattning på Gotska golfklubbens golfbana i anslutning till flygplatsen. Ca 25 miljoner liter dagvatten renas varje år.
Användning av brandskum vid Visby Airport har främst skett vid brandövningsplatsen innan år 2008. Swedavia har avgränsat ett påverkansområde samt identifierat ca 30 fastigheter med egen brunn, vars vatten påverkats av PFAS. Dessa har kopplats till det kommunala vattennätet eller fått kolfilter installerat. Just nu pågår arbetet med att identifiera möjliga åtgärder för att minimera fortsatt spridning av PFAS.
För mer information om PFAS, till exempel vilken myndighet som ansvarar för vad i arbetet med föroreningar, kan man läsa mer på Kemikalieinspektionens hemsida.
Så påverkar flygplatsen miljön
Luft, mark och vatten
Den största utsläppskällan av koldioxid på flygplatsen är själva flygverksamheten i de olika flygbolagens regi. Flygplanens utsläpp består huvudsakligen av förbränningsavgaser. En annan del av de utsläppen utgörs av marktransporter till och från flygplatsen. Sammantaget utgör de fossila koldioxidutsläppen från Visby flygplats ca 0,13% av Gotlands totala utsläpp. Flygbranschen siktar på att vara helt fossilfri år 2030 (inrikes).
Dagvatten från uppställningsytor och rullbana samlas upp och återvinns. Rester av urea, som används för halkbekämpning, följer med flödet av dagvatten och kväveinnehållet göder en närliggande golfbana i samband med bevattning. Återvinning av flygplatsens dagvatten minskar förbrukning av både grundvatten och mineralgödsel. Överflödig glykol från avisning av flygplan samlas upp separat, avvattnas och blir ny avisningsvätska.
Brandövningar sker huvudsakligen med biogasol som bränsle och enbart vatten som släckmedel. Detta förhindrar utsläpp av oförbränt bränsle och släckmedelsrester till mark och vattenmiljö.
Driften av flygplatsen omfattar uppvärmning av fastigheter. Uppvärmning sker med värmepumpar och grön el. Swedavias egna koldioxidutsläpp från enbart förnybara energislag bidrar inte till nettoutsläppet av koldioxid i atmosfären.
Provtagning av dagvatten, grundvatten, ytvatten och spillvatten görs i enlighet med kontrollprogram. Dessutom sker provtagning av jordmassor i samband med markarbeten. Det finns rester av stenkolstjära från äldre skikt av asfalt.
Buller
Flygplatsen arbetar mycket aktivt med bebyggelseplanering. Genom att förändra in- och utflygningsmetodik i söder och genom att hålla möten med piloter och flygtrafikledning arbetar man för att begränsa flygbullerexponering av bostäder och annan störningskänslig verksamhet. Flygplatsen är belägen nära havet varför enbart korta flygvägar över land behövs för dagens linjefart, då den största delen av kommersiell trafik riktas mot fastlandet.
Biologisk mångfald
Visby Airport har en rik flora och fauna. Stora delar av flygplatsen sköts som slåttermarker och här trivs många olika växt- och djurarter – flera av dem sällsynta. Läs mer om biologisk mångfald på Visby Airport.
Miljöprojekt
Infrastruktursatsningar för el-flyget
Med hjälp av Klimatklivet och i samarbete med GEAB och Region Gotland har två laddplatser för el-flygplan uppförts av Swedavia. Satsningen på el-flyg är en viktig del av flygbranschens energiomställning. 1 oktober 2021 landade första el-flyget på Visby Airport och laddplatserna invigdes.
Smart road Gotland
En pilotanläggning med ett unikt induktivt, dynamiskt kraftöverföringssystem har uppförts på Visby Aiport och längs vägen in mot Visby Centrum. En lastbil och en flygbuss utgör testfordon på världens första trådlösa elväg för buss och tung lastbil. Electreon har utvecklat laddningstekniken och projektet finansieras av Trafikverket. Ta chansen att åka med Smartroad Gotlands flygbuss i sommar!
Energieffektivisering
Flygplatsen jobbar aktivt för att minska energiförbrukningen. Installation av luftvärmepumpar pågår, som ersätter den direktverkande el och den pelletspanna som tidigare värmt vissa driftbyggnader.
Jordtvättsförsök
I samarbete med Svevia, Niras och Örebro universitet pågår ett försök att tvätta PFAS-förorenade jordmassor. Analyser i labb-skala visar på goda resultat. Jordtvätt skulle kunna vara ett sätt att hindra fortsatt spridning av PFAS-ämnen från områden som förorenats i samband med tidigare (innan år 2008) brandsläckningsövningar.
Miljöprövning
Swedavia ansökte om ett nytt miljötillstånd för verksamheten vid Visby Airport i början av 2013. Syftet med ansökan var att få ett tillstånd baserat på den nuvarande miljölagstiftningen, miljöbalken, och att säkra verksamheten på lång sikt. 29 januari 2015 beslutades om nytt miljötillstånd för Visby Airport. Genom beslutet sköts bl. a avgörandet av slutliga villkor för dagvatten upp under en prövotid. Under prövotiden har Swedavia utfört utredningar som redovisats 2021-08-31. Visby Airport inväntar beslut om slutliga villkor avseende hantering av dagvatten. Miljötillståndet reglerar bland annat civila och militära flygvägar, bullernivåer, kemikalie- och avfallshantering samt flygplatsens utsläpp.
Läs mer
Följ flygningar
Verktyget Webtrak som vi tidigare tillgängliggjort här på webbplatsen håller på att ses över och vi utreder möjligheterna att använda andra datakällor. Detta för att återigen kunna erbjuda boende i våra flygplatsers närhet en möjlighet att följa upp hur flygtrafiken rör sig, samt koppla denna information till bullermätningar där sådana finns tillgängliga.