På denna webbplats använder vi cookies
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
{{importantAnnouncements[0].HeadLine}}
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
Uppdaterad: {{importantAnnouncement.LastUpdated}}

Incheckning

Smidig incheckning

För att få tillträde till flygplanet måste du som resenär vara incheckad och ha ett boardingkort även om du endast reser med handbagage. På flygplatsen kan du checka in vid en incheckningsdisk eller i en incheckningsautomat.

Self Service Check-in - incheckningsautomat

Gör så här:

  1. Ange bokningsreferens.
  2. Boardingkort och bagagetagg/bagagetaggar skrivs ut.
  3. Fäst bagagetagg/bagagetaggar på samtligt bagage.
  4. Lämna ditt bagage i bagdrop.

Hur lång tid i förväg måste jag checka in?

Olika flygbolag har olika regler för när du senast måste checka in, kontrollera med ditt flygbolag innan din resa. Du måste vara beredd på att legitimera dig så ta med id-kort eller pass, beroende på vart du ska resa.

Passagerarens rättigheter

Passageraren har enligt EG-förordning 14.1 rätt till kompensation om flygningen ställs in eller försenas med minst två timmar. Vid incheckningsdisken och i gaten vid utgången till flygplanet finns information om detta.

I Konsumentverkets reseguide beskrivs vilka rättigheter du har som resenär före, under och efter din resa. Här finns information om vad som gäller för flyg-, tåg- buss-, båt-, taxi- och för paketresor:

Konsumentverkets webbplats 

På respektive flygbolags webbplats hittar du också information om dina rättigheter som passagerare.

Vissa flygbolag erbjuder Self Service Bagdrop – så här gör du:

1.    Fäst bagagetaggen på handtaget på väskan.
2.    Gå till Self Service Bagdrop.
3.    Placera väskan på bandet (en väska åt gången).
4.    Följ instruktionerna på skärmen. Börja med att scanna bagagetaggen.
5.    Väskan åker iväg på bandet.
6.    När inlämning av väskan är klar visas en bekräftelse på skärmen.
7.    Nu är du klar att gå till säkerhetskontrollen.

Om du reser med specialbagage, som till exempel golfutrustning, skidor eller barnvagn, kontakta personal då specialbagage inte kan checkas in via Self Service Bagdrop.

Vätskeregler

Du får ta med dig en begränsad mängd vätskor i ditt handbagage. Som vätska räknas till exempel dryck, krämer, geléer och sprayer. Ska du byta flyg i något annat land? Kontrollera vilka regler som gäller där.

Tekniska förändringar i kontrollen av vätskor

På initiativ från EU-kommissionen förändrades kontrollen av vätskor vid Europas flygplatser den sista januari 2014. På Swedavias flygplatser infördes detta redan i mitten av januari. Förändringarna handlar i korthet om att flygplatserna nu ska kontrollera vätskor med tekniska lösningar, något som berör dig som resenär väldigt lite.

Det viktiga för dig som resenär är att du ska vara extra noga med att lägga alla vätskor du tar med dig genom säkerhetskontrollen väl synliga i en korg på bandet. Detta omfattar alltså enliterspåse med vätskor, barnmat, medicin, dietmat och eventuell taxfreepåse för dig som byter flyg på annan flygplats.

Vad du får ta med dig eller vad som kan komma att kontrolleras, läser du mer om nedan.

Du kan också läsa mer på Transportstyrelsens webbplats.

Vätskor i handbagaget

Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig enliters återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 milliliter. Du får ta med dig så många förpackningar som får plats i plastpåsen och du måste kunna stänga påsen. Exempel på förpackningar är flaskor, burkar och tuber.

Plocka ur påsen med vätskor från ditt handbagage och lägg den väl synlig i en korg på bandet i säkerhetskontrollen.

Mediciner, barnmat och dietmat

Flytande mediciner, barnmat och dietmat, som du behöver under resan, måste också visas upp i säkerhetskontrollen, men de behöver inte läggas i förslutningsbar plastpåse.

Dessa regler gäller inte vätskor som packas i incheckat bagage. Tänk på att packa vätskorna väl. Skulle skador uppstå på grund av att en flaska i bagaget går sönder ersätts dessa inte.

Regler för taxfreeshopping och vätskor

Direktflyg

Du får handla taxfree och andra varor i butiker, som ligger efter säkerhetskontrollen och ta med ombord på flyget, även om burken eller flaskan rymmer mer än 100 milliliter.

Tänk på att reglerna för vätskor i handbagaget vid resa tillbaka till Sverige och andra EU-länder kan skilja sig åt. Ta reda på vad som gäller för din resa.

Flygresa från en flygplats i Sverige med byte i EU-land

Du kan köpa vätskor i butiker efter säkerhetskontrollen och ta med i handbagaget på resan. Se till att butiken försluter påsen så att det går att säkerställa att inte fler behållare har lagts ned i påsen efter köpet.

Var också extra noga med detta vid byte av flyg på annan flygplats inom EU: vätskor inhandlade i taxfreebutik vid flygplatsen kan, tillsammans med kvitto, tas med så länge vätskorna är förslutna i särskild påse sedan inköpet. Öppna inte påsen förrän du nått din slutdestination.

Flygresa från en flygplats i Sverige med byte i USA

Du får inte ta med vätskor som du köpt på taxfree i Sverige i handbagaget genom säkerhetskontrollen som görs när du fortsätter resa i USA.

Flygresa från en flygplats i Sverige till USA, med byte i annat EU-land

Det bör inte vara något problem att handla taxfree vid byte i EU-land för att ta med på resan till USA, om du inte ska byta flygplan i USA. Kontrollera för säkerhets skull med ditt flygbolag, så att inte strängare regler tillämpas i just det EU-landet.

Flygresa från en flygplats i Sverige med byte inom USA eller andra länder utanför EU

Länder utanför EU kan ha andra regler för vätskor. Ta därför kontakt med ditt flygbolag för att ta reda på vad som gäller.