På denna webbplats använder vi cookies
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
{{importantAnnouncements[0].HeadLine}}
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
Uppdaterad: {{importantAnnouncement.LastUpdated}}

{{importantAnnouncement.Body}}

Barn på resa

Nedan följer viktigt information för dig som reser med barn eller om du har ett barn som ska resa ensam. Det kan vara värt att veta att när du bokar resa för ett ensamresande barn, att uppge detta i bokningen. Då det finns ett begränsat antal platser för ensamresande barn per flyg.

Resa med barn

Här följer några konkreta tips och råd för dig som reser med barn. Allt för att din resa med barn ska bli så bekväm som möjligt.

Tips om hur vistelsen på flygplatsen med barn kan underlättas

 • Kom i tid så att varken barn eller vuxna blir stressade, minst två timmar 
  innan avgång är rekommenderat.
 • Låt barnen springa av sig innan ombordstigning.
 • Lämna ytterkläderna i förvaringsboxar eller i effektförvaring vid resa till en varm destination.
 • Märk gärna barnen med föräldrarnas mobiltelefonnummer ifall ni skulle komma ifrån varandra.
 • Ladda ner Swedavias app (gratis) -  bra att ha inför resan och när du är på flygplatsen.
  Ladda ner app för iPhone
  Ladda ner app för Android

Skötrum

Skötrum hittar du på herr- och damtoaletterna.

Ensamresande barn

Ibland behöver barn resa på egen hand. För att detta ska vara möjligt så finns en assistanstjänst för ensamresande barn. Det innebär att kunnig personal tar hand om barnet under hela resan.

Var noga med att boka barnets resa i god tid eftersom antalet ensamresande barn per flygning är begränsat. Ange i bokningen att ni önskar assistanstjänsten för ensamresande barn. Resor inom Skandinavien kan du oftast boka via nätet och övriga resor bokar du via telefon. 

De flesta flygbolag tar ut en serviceavgift för ensamresande barn. Kontrollera med flygbolaget vad det kostar för ditt barns resa.

Observera att barn som reser ensamma inte får gå ombord om det finns risk för så dåligt väder att det kan bli svårt att landa på destinationen. Vid andra omständigheter, som exempelvis vid försening, ger vi ditt barn information och hjälp och ser till att du som förälder får fullständig information om alla förändringar. Ditt barn lämnas aldrig utan uppsikt. 

Barn 5–11 år

Barn som är mellan 5 och 11 år gamla får inte resa ensamma, utan måste ha ledsagning. Om barnet som är mellan 5 och 11 år reser i sällskap med en person som är minst 16 år gammal så är assistanstjänsten inte nödvändig. 

Barn 12–16 år

Barn som är mellan 12 och 16 år får resa ensamma, men har vid behov rätt att få ledsagning. Assistanstjänsten är därmed frivillig, men de flesta flygbolag kräver ett godkännande från vårdnadshavaren om ett barn under 16 år ska resa på egen hand. Kontrollera med flygbolaget vad som gäller för ditt barns resa.

Assistanstjänsten steg för steg

I stora drag går det till så här när ett barn resen på egen hand med hjälp av assistans:

 1. Du får ett så kallat hanteringsdokument där du fyller i personuppgifter om ditt barn, resväg och namnet på den person som ska möta ditt barn vid ankomsten, samt underskrift av vårdnadshavare. 
   
 2. På flygplatsen hjälper du ditt barn att checka in och lämna bagaget. Du som vårdnadshavare måste kunna visa upp en giltigt ID-kort vid incheckningen, oavsett vart ditt barn ska resa. Du måste stanna kvar på flygplatsen tills barnets flygplan har lyft.
   
 3. EU-regler säger att bara de som ska resa och som har ett boardingkort får passera säkerhetskontrollen och gå in i transitområdet. Om ditt barn ska resa inrikes inom Sverige så kan du trots dessa regler följa med ditt barn hela vägen till gaten. Kontakta personalen på flygplatsen så hjälper de dig.
   
 4. Ditt barn får hjälp av personal genom säkerhetskontrollen, fram till gaten och ombord på flygplanet. 
   
 5. Ombord hjälper flygbolagets personal ditt barn till rätt sittplats, ser till henne/honom under hela flygresan och hjälper barnet av planet vid ankomsten.
   
 6. Vid ankomst möter personal ditt barn vid flygplanet, tar hand om eventuellt bagage och gå igenom tull och passkontroll. Därefter lämnas barnet till den mötande personen (den vuxne person som står på hanteringsdokumentet). För att säkra att det är rätt person behöver vi se giltigt ID-kort på den som möter ditt barn.