Gå till innehåll

​Utställningen Crossing Borders till Visby Airport

2015-06-23, kl. 10:00

Den 26 juni öppnar Crossing Borders på Visby Airport. Utställningen visar porträtt av kända svenskar som på olika sätt har uppmärksammats internationellt. I Visby tillkommer ett porträtt av författaren Hédi Fried som också är ett nytt tillskott till Statens porträttsamling som årets hedersporträtt.

Den 26 juni öppnar Crossing Borders på Visby Airport. Utställningen visar porträtt av kända svenskar som på olika sätt har uppmärksammats internationellt. I Visby tillkommer ett porträtt av författaren Hédi Fried som också är ett nytt tillskott till Statens porträttsamling som årets hedersporträtt.

I Crossing Borders visas 23 porträtt av svenskar som är verksamma eller uppmärksammade utanför Sverige. Det är musiker, författare, diplomater, företagare, idrottare, uppfinnare, skådespelare och forskare. Deras arbete för dem utanför landet, men också över andra gränser än de rent geografiska. Det kan handla om att slå världsrekord i simning eller att förändra vår syn på den globala samhällsutvecklingen. Fotograferna tillhör flera generationer från Hans Gedda och Denise Grünstein till Sanna Sjöswärd och Magnus Laupa. Thomas Wågströms porträtt av biokemisten och uppfinnaren Petra Wadström är beställt särskilt för den här utställningen, övriga har tillkommit i andra sammanhang. Alla har förvärvats till Statens porträttsamling som förvaltas av Nationalmuseum.

Till utställningen på Visby Airport har ett porträtt av Hédi Fried tillkommit, lärare och psykolog, men främst känd för sina böcker. I dem vittnar hon om Förintelsens fasor och livet efter de svåra upplevelserna i Auschwitz. Hédi Fried har tagit på sig rollen som den som minns inför eftervärlden. Fotografen Sanna Sjöswärd har i sitt porträtt på ett subtilt sätt tolkat det vi inte riktigt kan sätta ord på.

– I Visby har det tillkommit ett porträtt som har stor betydelse med tanke på att det är 70 år sedan andra världskriget slutade. Hédi Fried har tagit på sig rollen som vittne för att det som hände då inte ska falla i glömska. Kriteriet för att få ingå i Statens porträttsamling är att ha gjort en värdefull insats för Sverige, det uppfyller verkligen Hédi Fried, säger Berndt Arell, överintendent Nationalmuseum.

– Inför Almedalen som är den mest reseintensiva veckan på året är vi glada att få presentera något nytt och oväntat som bidrar till flygplatsupplevelsen. Nationalmuseums utställning är placerad så att både resenärer och övriga besökare kan ta del av porträtten, säger Gunnar Jonasson, flygplatschef på Visby Airport.

Statens porträttsamling är världens äldsta nationella porträttsamling och finns sedan 1822 på Gripsholms slott. Samlingen innehåller närmare 5 000 porträtt och växer ständigt. Tanken var redan från första början att modellerna ska vara personer som har gjort värdefulla insatser för Sverige. Länge var detta liktydigt med etablissemanget, huvudsakligen bestående av äldre män. Numera har urvalet breddats och bland de avbildade förekommer representanter från vitt skilda delar av samhället. Genom förvärven av porträtten från Crossing Borders tillförs porträtt av vår egen tids storheter – svenskar som idag är minst lika kända internationellt som Carl von Linné och August Strindberg på sin tid.

Utställningen är en del i samarbetet mellan Nationalmuseum och Swedavia som handlar om att visa konst på flygplatser i Sverige. Den har tidigare visats på Arlanda, Umeå, Malmö och Göteborg Landvetter Airport.

Utställningen Crossing Borders visas på Visby Airport från den 26 juni till 31 augusti 2015. Till utställningen finns en app som fungerar som en audioguide och innehåller bilder, ljudspår och texter till porträtten. Delar av utställningen kommer att visas i Swedavias tält i Almedalen den 29 juni till och med 2 juli för att sedan flyttas över till flygplatsen.

Porträtt i utställningen

 • Andreas Lönngren Widell, Håkan Hellström, artist och låtskrivare, 2014
 • Gisle Bjørneby, Nina Stemme, operasångare
 • Eric Broms, Zlatan Ibrahimović, fotbollsspelare, 2011
 • Eric Broms, Peter Stormare, skådespelare och regissör
 • Peter Cederling, Henning Mankell, författare och teaterchef, 2011
 • Peter Cederling, Therese Alshammar, simmare, 1998
 • Fredrik Etoall, Robyn Carlsson, sångare och låtskrivare, 2010
 • Fredrik Etoall, Jason Diakité, artistnamn Timbuktu, sångare och låtskrivare, 2013
 • Hans Gedda, Tomas Tranströmer, författare och nobelpristagare, 2006
 • Hans Gedda, Jonas Gardell, författare, dramatiker och artist, 1992
 • Hans Gedda, Anne Sofie von Otter, opera- och konsertsångare, 2006
 • Denise Grünstein, Inga-Britt Ahlenius, Under-Secretary-General för United Nations Office of Internal Oversight Services (OIOS), 2007
 • Denise Grünstein, Barbara Hendricks, opera- och konsertsångare
 • Jörgen Hildebrandt, Hans Rosling, läkare och föreläsare, 2012
 • Magnus Laupa, Tuva Novotny, skådespelare, 2005
 • Sanna Sjöswärd, Theodor Kallifatides, författare, 2012
 • Sanna Sjöswärd, Hédi Fried, författare och psykolog, 2015
 • Thron Ullberg, Tomas Alfredson, filmregissör
 • Thron Ullberg, Jan Eliasson, politiker, diplomat och vice generalsekreterare i FN, 2008
 • Thron Ullberg, Noomi Rapace, skådespelare, 2010
 • Thron Ullberg, Bill Skarsgård, skådespelare, 2010
 • Thomas Wågström, Ingvar Kamprad, företagsledare och grundare av IKEA, 2010
 • Thomas Wågström, Petra Wadström, biokemist och uppfinnare, 2014

Presskontakt

Hanna Tottmar, pressansvarig Nationalmuseum, hanna.tottmar@nationalmuseum.se, 0767-23 46 32
Åsa Öhman, PR-ansvarig Swedavia, press@swedavia.se, 010-10 90 100

Bildtext

© Sanna Sjöswärd, Hédi Fried, 2015.

Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2018. Verksamheten fortgår genom samarbeten, turnerande utställningar och i tillfälliga lokaler på Konstakademien och Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet, FCB Fältman & Malmén och Grand Hôtel Stockholm. Gripsholmsföreningen och Källemo har bidragit särskilt till Crossing Borders. Mer information finns på www.nationalmuseum.se.

Swedavia är en koncern som äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i hela Sverige. Vår roll är att skapa den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Koncernen omsätter drygt 5 miljarder kronor per helår och har 2 400 medarbetare.