Miljö
Umeå Airport arbetar för att minimera verksamhetens negativa miljöpåverkan. Vi är, liksom Swedavias övriga flygplatser, en av världens mest klimatsmarta och vi tar ständigt nya steg för att bli ännu bättre. Vid utgången av 2020 nådde Swedavia målet om 0 fossila koldioxidutsläpp från den flygplatsverksamhet bolaget har i egen regi.

Klimatarbete
Vår nollvision
Under 2020 nådde Swedavia målet om inga fossila koldioxidutsläpp från den flygplatsverksamhet vi har i egen regi.
Ett omfattande arbete ligger bakom vår framgång att nå noll fossila koldioxidutsläpp. Vi köper in grön el till hela verksamheten, reservkraften går på HVO (hydrerad vegetabilisk olja), fordonsflottan går på HVO, fossilfri gas eller grön el samt biogasol och biogas köps in.
Utökat klimatarbete
Alla Swedavias flygplatser är certifierade på nivån ACA 3+ enligt Airport Council International (ACI) Europes standard för flygplatsers klimatarbete. Det innebär att våra flygplatser kontinuerligt minskar fossila koldioxidutsläpp från den egna verksamheten, kompenserar för de utsläpp som hittills inte reducerats och vi bidrar till att andra verksamheter vid flygplatserna minskar sina utsläpp. Vid utgången av 2020 nådde vi vårt mål om fossila koldioxidutsläpp från den flygplatsverksamhet vi har i egen regi.
Nästa mål är att samtliga flygplatser når nivå - ACA 4+ vilket innebär att även halkbekämpning, avvisningsmedel och köldmedia ska ingå i mätningarna. Vi ska även i högre grad involvera och samarbeta med andra aktörer med betydande koldioxidutsläpp på flygplatserna för att fortsätta minska utsläppen tillsammans. På sikt ska all verksamhet på våra flygplatser gå över till förnybara energikällor. Arbetet ligger i linje med IPCC scenario för 1,5 grad och Swedavias strategi och mål för en proaktiv klimatomställning.
Här kan du läsa mer om programmet.
Så påverkar flygplatsen miljön
Mark och vatten
Glykol sprutas på flygplanen vintertid för att förhindra isbildning. Glykolspill orsakar syrebrist i vatten. Det glykolspill som hamnar på marken efter det att flygplanet avisats och lämnar plattan sugs upp av en sopsugbil. Spillet mellanlagras för att sedan transporteras till Luleå Airport som renar glykolspillet och återanvänder det rena glykolet i sin avisningsprocess.
Urea avvänds för halkbekämpning på landningsbanor. På många flygplatser har urea ersatts av nya acetatbaserade medel. Kväve från urea bidrar till övergödning.
Umeå Airport avvattnas via dagvattensystem som mynnar till Umeälven. Flygplatsen har fyra provtagningspunkter som kontrolleras kontinuerligt enligt det kontrollprogram som arbetats fram tillsammans med tillsynsmyndigheten. Utredningen visade att glykoltillskottet till Umeälven står för max 0,2 procent av TOC-transporten i älven under avisningssäsongen.
Swedavia, som äger och driver Umeå Airport, gjorde under år 2007 en PCB-inventering av PCB-haltiga byggnadsmaterial vid Umeå Airport. I utredning och analyserna av markundersökningen konstaterades att flygplatsen inte har några föroreningar som kräver åtgärder.
Luft
Umeå Airport värmer upp samtliga byggnader med klimatneutral fjärrvärme. Ett annat sätt att minska utsläppen till luft är att Umeå Airport uppmuntrar flygbolagen att använda moderna flygplan som är bättre för miljön - startavgiften är lägre ju renare motorer ett flygplan har. Syftet är att påverka flygbolag med äldre plan eller gamla flygplansmotorer att byta ut dem till miljövänligare alternativ.
Avfall
I terminalen finns två soprum som hyresgästerna använder och där avfallet källsorteras. Umeå Airports personal tar om hand avfallet och mellanlagrar det i flygplatsens miljöstation. Där hämtas materialet av en godkänd entreprenör som transporterar det till respektive avfallsstation. Allt brännbart avfall återvinns som fjärrvärme förutom papper och wellpapp som skickas till Il-recykling i Holmsund som sorterar det och ser till att materialet går till återvinning.
Buller
Flygplatsen utför bullerisoleringsåtgärder för hus som är utsatta för flygbuller. Målet för de bullerbegränsande åtgärderna skall vara att flygbullernivån FBN inomhus inte överstiger 30 dB(A) och att den maximala ljudnivån inomhus nattetid inte överstiger 45dB(A) för normalt förekommande flygplanstyper. I huvudsak finns husen på Storsandskär, Myrsand, Bergsboda och Hällastrand. Flygplatsen gör en flygvägsuppföljning varje kvartal som redovisas till tillsynsmyndigheten.
Följ flygningar
Verktyget Webtrak som vi tidigare tillgängliggjort här på webbplatsen håller på att ses över och vi utreder möjligheterna att använda andra datakällor. Detta för att återigen kunna erbjuda boende i våra flygplatsers närhet en möjlighet att följa upp hur flygtrafiken rör sig, samt koppla denna information till bullermätningar där sådana finns tillgängliga.