Bagage

Allt om hur du packar och förbereder ditt bagage.

Incheckat bagage

Olika flygbolag har olika regler för hur mycket bagage du får checka in – kontrollera med ditt flygbolag inför din resa.

Remmar på bagage

Ta bort eller knyt ihop alla eventuella remmar, snören och band på bagaget innan du checkar in så minskar risken med att det fastnar under sorteringsprocessen. Hårt bagage bör inte ha remmar runt sig då de kan glida av och sedan fastna under transporten.

Märk ditt bagage med namn

Glöm inte att märka din väska och lägg gärna även en lapp inuti väskan. Skulle ditt bagage komma bort kan du uppge att det finns namn och adress inuti bagaget och detta förenklar identifieringen.

Specialbagage

Specialbagage är till exempel barnvagnar, golfbagar, cyklar eller skidor men kan också vara ryggsäckar med lösa remmar och väskor som är för stora eller för små. Kontakta ditt flygbolag eller din researrangör för exakta mått och regler. Du kan också behöva förboka specialbagage 24 timmar innan avresan – hör med ditt flygbolag om vad som gäller för just din resa.

Barnvagn

Du behöver lägga barnvagnen i en särskild barnvagnspåse. Dessa säljs vid incheckningsdiskarna.

Skidor

Har du skidor med dig, tänk på att du endast kan packa ett par skidor per fodral.

Lämna vid särskilda inlämningsplatser

Reser du med specialbagage behöver du lämna det vid särskilda inlämningsplatser. De ligger i anslutning till incheckningsområdet och är skyltade med Specialbagage.

Gör så här:

  1. Checka först in som vanligt, antingen via incheckningsautomat eller vid disk, och fäst bagagetaggarna på allt bagage – även ditt specialbagage.

  2. Gå till en bemannad incheckningsdisk och checka in ditt bagage. När du reser med specialbagage är det mest praktiskt att lämna in ditt övriga bagage vid en incheckningsdisk eftersom specialbagaget måste vägas innan du lämnar dem vid specialbagage.

  3. Lämna specialbagaget vid den särskilda inlämningsplatsen. Dessa platser är bemannade med personal och de utför även röntgenkontroll av ditt specialbagage.

När du kommer hem igen hämtar du specialbagaget vid särskilda utlämningsplatser i anslutning till bagagebanden där ditt övriga bagage ankommer.

 

Steg för steg – incheckningsautomat

Ange bokningsreferens via touchskärmen och följ anvisningarna.

Boardingkort och bagagetagg/bagagetaggar skrivs ut när du är klar.

Fäst bagagetagg/bagagetaggar på samtligt bagage. Fäst taggen som en droppformad ring runt handtaget med streckkoden utåt. Detta för att den ska sitta säkert kvar samt att streckkoden ska kunna läsas av oavsett vilken sida av taggen som hamnar uppåt. Glöm inte att spara bagagekvittot.

Handbagage

Kontrollera med ditt flygbolag hur mycket handbagage du får ta med dig. 

Läs mer om vad du får ta med dig ombord

Vätskeregler

Du får ta med dig en begränsad mängd vätskor i ditt handbagage. Som vätska räknas till exempel dryck, krämer och geléer. Ska du byta flyg i något annat land? Kontrollera vilka regler som gäller där.

Det viktiga för dig som resenär är att du ska vara extra noga med att lägga alla vätskor du tar med dig genom säkerhetskontrollen väl synliga i en korg på bandet. Detta omfattar alltså enliterspåse med vätskor, barnmat, medicin, dietmat och eventuell taxfreepåse för dig som byter flyg på annan flygplats.

Vad du får ta med dig eller vad som kan komma att kontrolleras, läser du mer om nedan.

Läs mer om vätskeregler

Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig enliters återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 milliliter. Du får ta med dig så många förpackningar som får plats i plastpåsen och du måste kunna stänga påsen. Exempel på förpackningar är flaskor, burkar och tuber.

Plocka ur påsen med vätskor från ditt handbagage och lägg den väl synlig i en korg på bandet i säkerhetskontrollen.

Mediciner, barnmat och dietmat

Flytande mediciner, barnmat och dietmat, som du behöver under resan, måste också visas upp i säkerhetskontrollen, men de behöver inte läggas i förslutningsbar plastpåse.

Dessa regler gäller inte vätskor som packas i incheckat bagage. Tänk på att packa vätskorna väl. Skulle skador uppstå på grund av att en flaska i bagaget går sönder ersätts dessa inte.

Regler för taxfreeshopping och vätskor

Direktflyg

Du får handla taxfree och andra varor i butiker, som ligger efter säkerhetskontrollen och ta med ombord på flyget, även om burken eller flaskan rymmer mer än 100 milliliter.

Tänk på att reglerna för vätskor i handbagaget vid resa tillbaka till Sverige och andra EU-länder kan skilja sig åt. Ta reda på vad som gäller för din resa.

Flygresa från en flygplats i Sverige med byte i EU-land

Du kan köpa vätskor i butiker efter säkerhetskontrollen och ta med i handbagaget på resan. Se till att butiken försluter påsen så att det går att säkerställa att inte fler behållare har lagts ned i påsen efter köpet.

Var också extra noga med detta vid byte av flyg på annan flygplats inom EU: vätskor inhandlade i taxfreebutik vid flygplatsen kan, tillsammans med kvitto, tas med så länge vätskorna är förslutna i särskild påse sedan inköpet. Öppna inte påsen förrän du nått din slutdestination.

Flygresa från en flygplats i Sverige med byte i USA

Du får inte ta med vätskor som du köpt på taxfree i Sverige i handbagaget genom säkerhetskontrollen som görs när du fortsätter resa i USA.

Flygresa från en flygplats i Sverige till USA, med byte i annat EU-land

Det bör inte vara något problem att handla taxfree vid byte i EU-land för att ta med på resan till USA, om du inte ska byta flygplan i USA. Kontrollera för säkerhets skull med ditt flygbolag, så att inte strängare regler tillämpas i just det EU-landet.

Flygresa från en flygplats i Sverige med byte inom USA eller andra länder utanför EU

Länder utanför EU kan ha andra regler för vätskor. Ta därför kontakt med ditt flygbolag för att ta reda på vad som gäller.


Läkemedel

Flytande läkemedel behöver inte läggas i plastpåsar som övriga vätskor. Men kom ihåg att packa så att du lätt kan visa upp dem vid säkerhetskontrollen på flygplatsen.

Receptfria läkemedel

Receptfri medicin (linsvätska, hostmedicin, näsdroppar med mera) får du i första hand ta med så mycket du behöver under själva flygresan. Men du kan ta med dig receptfri medicin för hela din bortavaro om du är osäker på om du kan köpa produkten på resmålet eller om den bara finns i större förpackningar.

Receptbelagda läkemedel

Du får i ditt handbagage ta med dig så mycket receptbelagd medicin som du behöver under din bortavaro. 

Narkotikaklassade läkemedel

Intyg krävs vid införsel av narkotikaklassade läkemedel

Vid införsel av narkotikaklassade läkemedel för eget bruk i EU-EES-länderna måste du kunna visa upp ett intyg som styrker din rätt att ta med dig det. Detta gäller oavsett om du har läkemedlet i handbagaget eller i incheckat bagage. Till narkotikaklassade läkemedel räknas bland annat många sömnläkemedel, lugnande medel och starka smärtstillande läkemedel. Vänd dig till ett apotek för att få att så kallat Schengenintyg utfärdat. 

Narkotikaklassade läkemedel – olika regler i olika länder

Kontakta ett apotek eller Läkemedelsverket om du är osäker på om ditt läkemedel är narkotikaklassat i Sverige. Narkotikaklassningen kan skilja mellan olika länder. Också de regler som gäller för införsel av dessa mediciner kan variera från land till land. Kontakta landets ambassad för närmare information. 

Läkarintyg bra att ha med sig

Om du reser från Sverige till länder utanför EU-EES-området bör du kontakta reslandets ambassad för att informera dig om vilka regler som gäller för införsel av narkotikaklassade läkemedel. Du måste kunna styrka att de läkemedel du tar med dig är avsedda för personligt, medicinskt bruk genom till exempel läkarintyg på lämpligt språk. Du kan också kontakta det flygbolag som du ska resa med för att få reda på vad som gäller.

Förlorat/försenat bagage

För försenat/förlorat bagage med flyg från Bromma Stockholm Airport kontaktar du personal på flygplatsen du har rest till.

Här hittar du vilken bagageservice som tillhör respektive flygbolag och hur du kommer i kontakt med dem.

Flygbolag