Miljö
Hållbarhet

På Swedavia bestämde vi oss tidigt för att bli riktigt duktiga på miljöfrågor inom vårt ansvarsområde, det vill säga att driva flygplatser. Idag är vi en internationell förebild när det gäller att utveckla klimatsmarta flygplatser.
Fokus för Swedavias miljöarbete är att minska utsläppen av klimatpåverkande gaser, minimera energianvändningen samt att minska utsläpp till luft och vatten från vår egen verksamhet. Vi arbetar även systematiskt med bullerfrågor.
Utöver dessa konkreta insatser tar vi ett bredare branschperspektiv i miljöfrågorna. Vi ser till hela flygresans miljöpåverkan och är en starkt drivande part i det arbete som fokuserar på utsläpp från flyget och på bullerexponering.
Swedavia var ett av de första svenska storföretag som 2006 valde att bli klimatneutralt. Det innebär att också Bromma Stockholm Airports verksamhet idag bedrivs utan att bidra negativt till den globala klimatförändringen. Det är en positiv utveckling som vi är stolta över, men som vi också vill ska fortsätta.
Så regleras vi
Flygplatsen har tillstånd enligt miljölagstiftningen för att bedriva sin verksamhet. Tillståndet sätter ramarna för hur och i vilken omfattning som verksamheten får bedrivas. I tillståndet anges ett antal särskilda villkor. De flesta villkoren på Bromma handlar om buller.
Det finns bland annat en bullerkurva som anger vilka ljudnivåer som får förekomma i flygplatsens närhet. Det finns även ett villkor som talar om hur mycket ett enskilt plan får låta för att få kunna landa på flygplatsen.
Förutom tillståndet och dess villkor regleras flygplatsen också av sitt avtal med Stockholms stad. Där bland annat antalet starter och landningar samt flygplatsens öppettider är fastslagna.
Klimatarbete
Vår nollvision
”Under 2020 nådde Swedavia målet om inga fossila koldioxidutsläpp från den flygplatsverksamhet vi har i egen regi”
Ett omfattande arbete ligger bakom vår framgång att nå noll fossila koldioxidutsläpp. Vi köper in grön el till hela verksamheten, reservkraften går på HVO (hydrerad vegetabilisk olja), fordonsflottan går på HVO, fossilfri gas eller grön el samt biogasol och biogas köps in.
Utökat klimatarbete
Alla Swedavias flygplatser är certifierade på nivån ACA 3+ enligt Airport Council International (ACI) Europes standard för flygplatsers klimatarbete. Det innebär att våra flygplatser kontinuerligt minskar fossila koldioxidutsläpp från den egna verksamheten, kompenserar för de utsläpp som hittills inte reducerats och vi bidrar till att andra verksamheter vid flygplatserna minskar sina utsläpp. Vid utgången av 2020 nådde vi vårt mål om fossila koldioxidutsläpp från den flygplatsverksamhet vi har i egen regi.
Nästa mål är att samtliga flygplatser når nivå - ACA 4+ vilket innebär att även halkbekämpning, avvisningsmedel och köldmedia ska ingå i mätningarna. Vi ska även i högre grad involvera och samarbeta med andra aktörer med betydande koldioxidutsläpp på flygplatserna för att fortsätta minska utsläppen tillsammans. På sikt ska all verksamhet på våra flygplatser gå över till förnybara energikällor. Arbetet ligger i linje med IPCC scenario för 1,5 grad och Swedavias strategi och mål för en proaktiv klimatomställning.
Här kan du läsa mer om programmet.
Gröna inflygningar
I den mån det är möjligt används också gröna inflygningar på Bromma. Gröna inflygningar innebär att flygplanet sjunker kontinuerligt till landningsbanan. Genom att göra det behövs i det närmaste inget motorpådrag, vilket sparar både bränsle och utsläpp. Omkring 30 procent av landningarna är gröna landningar från en höjd av 5 000 fot.
Länkar:
Luft
Luftföroreningar
Syftet med mätningarna är att undersöka var på flygplatsen de högsta halterna finns och se till att inga gränsvärden överskrids. Mätningarna visar på halter under gällande gränsvärden vid samtliga mätpunkter.
Vi får ibland frågan om flygplanen som trafikerar vår flygplats släpper ut flygbränsle under in- och utflygning. Det gör de inte. Inga av de flygplanstyper som trafikerar Bromma har den tekniska möjligheten att släppa ut flygbränsle genom att tömma bränsletankarna. Flygplansmotorer har även en hög verkningsgrad, vilket ger minimala utsläpp av oförbränt bränsle under flygning.
Sot och partiklar är nästan helt eliminerade från moderna flygplansmotorer. I Stockholm är det framförallt vägtrafik och vedeldning som bidrar till sothalterna. Detta enligt årsrapporten 2015, om luften i Stockholm, som Miljöförvaltningen i Stockholms Stad tagit fram i samarbete med SLB-analys.
Buller
Buller är den högst prioriterade miljöfrågan
Bromma Airport är en cityflygplats och det innebär att det finns boende i närheten av flygplatsen som kan påverkas av verksamheten. Bullerfrågan är Bromma Airports högst prioriterade miljöfråga och vi arbetar ständigt med att hitta möjligheter för att minska ljudnivåerna i närliggande bostadsområden. Bromma Stockholm Airport strävar efter att ha en bra dialog med våra närboende. Vi genomför med jämna mellanrum grannmöten där det diskuteras vad flygplatsen kan göra för att minimera eventuella störningar.
I Bromma Airports miljötillstånd finns angivet hur många decibel ett flygplan maximalt får låta för att få starta eller landa på flygplatsen. Detta kontrolleras genom att flygbolagen måste kunna visa upp ett så kallat bullercertifikat som är specifikt för flygplanet.
Kemikalier
Samtliga kemikalier som används på Bromma är registrerade i Swedavias kemikalieregister. I registret finns säkerhetsdatablad som anger hur varje kemikalie ska hanteras samt hur avfallshanteringen ska gå till.
Kemikalierevision genomförs årligen
På Bromma finns också en kemikaliegrupp som hanterar kemikalier och som gör samtliga inköp för att kemikaliehanteringen ska ske på ett kontrollerat sätt. Varje år genomförs en kemikalierevision på flygplatsen för att säkerställa att kemikalier förvaras och hanteras på ett säkert och miljöriktigt sätt.
Avisning av flygplan och halkbekämpning
De flesta utsläppen till vatten på flygplatsen sker på vintern när flygplan och banor, av flygsäkerhetsskäl, avisas och halkbekämpas. Flygplanen avisas med monopropylenglykol och vatten. När banorna halkbekämpas används formiat, vilket är ett sorts salt.
Monopropylenglykol och formiat är inte giftiga och är lätt nedbrytbara i naturen. Men det går åt syre vid nedbrytningen och ämnena kan därför orsaka syrebrist i vattendrag om stora mängder släpps. Flygplatsen arbetar för att minska dessa utsläpp. Bromma provtar både dagvatten och spillvatten för att kontrollera våra utsläpp av syreförbrukande ämnen, metaller och andra organiska ämnen.
Miljörapport
Följ flygningar
För information om flygrörelser hänvisar Swedavia för närvarande till publika verktyg som t.ex. Flightradar24.com.
Verktyget Webtrak som vi tidigare tillgängliggjort här på webbplatsen håller på att ses över och vi utreder möjligheterna att använda andra datakällor. Detta för att kunna erbjuda boende i våra flygplatsers närhet en möjlighet att följa upp hur flygtrafiken rör sig och koppla informationen till bullermätningar.