Gå till innehåll

Swedavias trafikstatistik för september 2023

2023-10-04, kl. 06:00

Höstens flygresande har fått en stabil start drivet av en stark efterfrågan på utrikesflygresor som håller i sig och främst inom Europa. Under månaden flög närmare tre miljoner resenärer via Swedavias flygplatser, en ökning med fem procent jämfört med september i fjol.

Till höstens stora resenyheter hör lågprisflygbolaget Wizzairs etablering på Arlanda, men också flera nya linje- och destinationssatsningar. Utvecklingen på Swedavias regionala flygplatser var blandad under månaden. Sett till resandet jämfört med före pandemin 2019 hade Luleå Airport fortsatt starkast utveckling. I slutet av september öppnade Arlandas nya marknadsplats, som tillsammans med den nya säkerhetskontrollen markant bidrar till flygplatsens utveckling och en förbättrad upplevelse för resenärerna.

-Efter en stark sommarsäsong håller efterfrågan på flygresor i sig med en stabil start för höstresandet. Trenden med en starkare utveckling för utrikesresandet jämfört med inrikesresandet gäller även för september månad. Att resa är alltså fortsatt prioriterat, oavsett om det är för att träffa vänner och familj, att resa på semester eller i jobbet. Vi är också glada över att kunna välkomna fler flygbolag, som stärker vårt destinations- och linjeutbud. På Arlanda etablerar sig för första gången flygbolaget Wizzair från och med oktober, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

-Utvecklingen av Arlanda fortsätter och under september öppnade första delen av den nya 11 000 kvadratmeter stora Marknadsplatsen, den största satsningen någonsin på flygplatsens kommersiella utbud. På Marknadsplatsen strävar vi efter att kunna erbjuda något för alla och genom konkurrens på såväl själva flygplatsen som med motsvarande alternativ inne i stan vill vi förbättra prisvärdheten. Tillsammans med den toppmoderna nya säkerhetskontrollen tar vi nu betydande steg i Arlandas utveckling och attraktivitet, med en förbättrad och smidigare upplevelse för våra resenärer, säger Jonas Abrahamsson.

Till höstens stora nyheter när det gäller flygbolagsetableringar och nya linjer hör flygbolaget Wizzair som valt att etablera sig på Stockholm Arlanda och i samband med det startar två flyglinjer via Arlanda till Budapest respektive Gdansk, med start i slutet av oktober. Under september började Eurowings att flyga mellan Arlanda och Beirut. Ryanair planerar att öppna tre nya internationella linjer mellan Arlanda och Tirana, Marrakesh och Paris under oktober. På Luleå Airport öppnar Detur höstlovscharter till Chania i slutet av månaden.

Totalt reste nära 3 miljoner resenärer via Swedavias flygplatser under september, vilket är en ökning med 5 procent jämfört med september 2022 och utgör 80 procent av resandet före pandemin, 2019. Utvecklingen är fortsatt främst driven av ett ökat utrikesresande via Sveriges största flygplats, Stockholm Arlanda Airport. Utrikesresandet ökade totalt sett med 8 procent till drygt 2 miljoner resenärer jämfört med september förra året, medan inrikesresandet minskade med 5 procent till drygt 740 000 resenärer.

Stockholm Arlanda Airport hade nära 2 miljoner resenärer under månaden, en ökning med 6 procent jämfört med september förra året. Utrikesresandet ökade med 8 procent till nära 1,7 miljoner resenärer medan inrikesresandet minskade med 2 procent till drygt 300 000 resenärer.

Göteborg Landvetter Airport hade nära 500 000 resenärer under september, en ökning med 8 procent jämfört med förra årets september. Utrikesresandet ökade med 11 procent till drygt 400 000 resenärer medan inrikesresandet minskade med 12 procent till drygt 57 000 resenärer.

Övriga Swedavia-flygplatser hade en varierad utveckling under september. Resandet vid Malmö Airport och Bromma Stockholm Airport hade en svagare utveckling, driven av ett något minskat inrikesresande under september och antalet resenärer minskade med 9 procent respektive 10 procent jämfört med september i fjol.

Visby Airport och Åre Östersund Airport är de regionala Swedavia-flygplatser som hade bäst resenärsutveckling under september jämfört med september förra året. Luleå Airport är även den flygplats som haft den bästa trafikutvecklingen jämfört med prepandeminiverna 2019.

September månads trafikutveckling - antal resenärer:

Mer utförlig information om Swedavias trafiksiffror och statistik finns tillgänglig på Swedavias hemsida: Statistik | Om Swedavia

Tips till resenärer inför flygresan: Vanliga frågor och svar | Stockholm Arlanda Airport (swedavia.se)

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 00 00 eller press@swedavia.se.