Gå till innehåll

Stockholmare shoppar gärna på flygplatsen

2014-11-25, kl. 09:00

I dag lanserar Swedavia undersökningen Resenären tillsammans med TNS Sifo. Den har genomförts för att kartlägga svenskarnas syn på resande, och det visar sig bland annat att stockholmarna gärna shoppar på flygplatsen, hela 16 procent vill helst fördriva tiden på flygplatsen med att shoppa. Stockholmarna packar ofta ned en dator eller läsplatta i bagaget och checkar gärna in via automat.

Undersökningen Resenären genomförs nu för tredje året i rad. Årets rapport visar att svenskarna i allra högsta grad uppskattar resandet – fyra av tio svenskar upplever att de prioriterar utlandssemester högre i dag än för 5-10 år sedan. Och det står helt klart att flygplatsen idag är en viktig del av hela reseupplevelsen – hela sju av tio svenskar känner förväntan på flygplatsen.

–  Vi ser att resenärerna gärna kommer tidigt till flygplatsen för att känna den speciella förväntan som är en del av flygplatsens atmosfär. Mer än hälften är på plats minst en timme innan avgång och vi utvecklar ständigt flygplatsen för att möta resenärernas önskan efter nya upplevelser. Resan börjar på flygplatsen, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport.

Mer än hälften av svenska resenärerna vill vara på flygplatsen minst en timme innan avgång och mer än var tredje vill vara på plats mer än två timmar i förväg, för att få tid till shopping och besök på caféer, restauranger och barer. Stockholmarna vill gärna fördriva tiden på flygplatsen med att shoppa, 16 procent, eller fika, också 16 procent. Det populäraste är dock att prata med sitt resesällskap, 18 procent. Hela 45 procent av stockholmarna packar en dator eller läsplatta i bagaget, mer än någon annanstans i landet. Och det är incheckning via automat som är populärast, 55 procent väljer detta framför 37 som vill ha personlig service.

-  Många av våra resenärer reser i tjänsten och är flitiga besökare på flygplatsen. För dessa resenärer är smidighet och effektivitet extra viktigt i alla delar av flygplatsupplevelsen, från att de kommer till terminalen till att planet lyfter. För oss är det viktigt att möta dessa behov och tänka innovativt, lösningsorienterat och på hur bland annat självservice kan förbättra resenärernas upplevelse när vi utvecklar flygplatsen för framtiden, säger Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Bromma Stockholm Airport.

Stockholmarna tycker att flygplatsens atmosfär är viktig för reseupplevelsen. Hela 68 procent tycker den är ganska eller mycket viktig. De verkar också arbetssamma, hela 29 procent vill ha bättre jobbmöjligheter med bra wifi och möjligheter till utskrifter. 35 procent vill ha så kallade Food Courts med mat från världens alla hörn. 16 procent vill ha konstupplevelser. Sovkapslar och svensk design finns också med på stockholmarnas önskelista.

Det som efterfrågas på flygplatser generellt är framförallt bra shopping: nästan fyra av tio sätter det främst. I Stockholm är siffran ännu högre: 45 procent. Den vanligaste shoppingbudgeten bland svenska resenärer är 500 kronor, de unga spenderar dock lite mindre. Reselektyr är det som ökar mest i årets undersökning – upp 50 procent från året innan, 39 procent av svenskarna shoppar detta. Böcker och tidningar lägger därmed beslag på andra platsen på shoppinglistan. Godis toppar fortfarande med 42 procent. I Stockholm ligger reselektyr i topp med 47 procent, framför godis på 44 procent.

Ladda ner hela Resenären-rapporten här: www.swedavia.se/resenaren

Resultat ur Resenären

·  Kvinnor mer förväntansfulla än män. Sju av tio svenskar känner förväntan på flygplatsen. Bland kvinnorna är siffran 74 procent. Gotlänningarna är mest förväntansfulla, hela 82 procent. Stockholm ligger på 65 procent.

·  Unga resenärer känner sig mer uppspelta på flygplatsen, 34 procent jämfört med snittet på 20 procent. Unga män känner sig ofta stressade, hela 24 procent jämfört med snittet på 13 procent. Stockholmarna är en smula stressade och uppspelta, 18 respektive 19 procent.

·  Var femte man spenderar helst tid i baren. 21 procent av männen sitter helst i baren och dricker öl, vin eller drinkar. Bland kvinnorna vill man helst fördriva tiden med att prata med sitt resesällskap, 20 procent, eller fika, 18 procent. Shoppa är populärt i Stockholm 16 procent.

·  Närmare tre av fyra, 72 procent, bestämmer sig minst tre månader i förväg var man ska åka. Det vanligaste är att bestämma sig cirka tre månader innan avresa, 42 procent. I Stockholm är det 43 procent som bestämmer sig tre månader i förväg, 22 procent bestämmer sig en månad i förväg.

·  Penna, kamera och mediciner i bagaget. Mer än hälften av svenskarna har en penna i handbagaget, 54 procent. 45 procent packar en kamera, 44 procent tar med sig mediciner. Dator eller läsplatta har ökat och når 38 procent i år från 31 procent föregående år. Stockholmare packar gärna ned en dator eller iPad, 45 procent.

·  Kvinnor vill ha mest tid på flygplatsen. 38 procent av kvinnorna vill ha minst två timmar på sig på flygplatsen jämfört med 32 procent för männen. Vanligaste är dock att vilja spendera minst en timme på flygplatsen, 58 procent jämfört med 55 procent föregående år.

·  En av tre uppdaterar sociala medier på flygplatsen. Facebook kommer högst, 26 procent, följt av Instagram, 13 procent. Uppdateringarna är viktigare för kvinnor än män, 34 procent av kvinnorna anser att det är ganska eller mycket viktigt att uppdatera sociala medier. Motsvarande siffra för männen är 24 procent. 31 procent av resenärerna i Stockholm tycker det är ganska eller mycket viktigt.

·  Resenärer vill njuta av tid med partner på resan. Resenärerna uppger i första hand de vill få njuta av tid med partner och/eller familj, hela 24 procent. Total avkoppling söker 19 procent, nya insikter och kunskaper 17 procent.

Om undersökningen

Undersökningen har gjorts av TNS Sifo på uppdrag av Swedavia om svenskarnas syn på resor, semestrande och flygplatser över hela världen. Respondenterna är slumpmässigt utvalda personer mellan 18-79 år. Totalt har 4 428 personer deltagit. Undersökningen är webbaserad och genomfördes den 15 augusti till 22 september 2014. 448 personer från Stockholm har intervjuats, varav basen för de resultat som rapporteras här utgörs av de 317 som svarade att de har flugit på semesterresa det senaste året.