På denna webbplats använder vi cookies
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
{{importantAnnouncements[0].HeadLine}}
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
Uppdaterad: {{importantAnnouncement.LastUpdated}}

Vill du bli en av Swedavias reseambassadörer? Här får du chansen att upptäcka och dela med dig av upplevelser från några av Europas både kända och mindre kända smultronställen. Brinner du lite extra för en stad som du vill att fler ska upptäcka? Eller är du nyfiken på att uppleva något nytt? Ta första steget mot ditt nästa äventyr genom att välja resmål och skicka in en ansökan direkt!

Anmäl dig till äventyret här!

 

Resmål

Läs mer om våra spännande resmål och låt dig inspireras. Oavsett om du är på jakt efter solsemester eller en långweekend med shopping, spa eller kultur så lovar vi att det finns något för dig.

Gdansk – Polen

Staden Gdansk är en mer än 1000 år gammal hamnstad med stolta arkitektoniska och kulturella traditioner. Staden har vuxit ihop med den välkända bad- och kurorten Sopot och Gdynia, en modern och högteknologisk stad. De tre städerna knyts samman med ett snabbtåg och bildar vad som i Polen kallas Trojmiasto, Trippelstaden.

Poznan – Polen

I Polens femte största stad vävs historia och tradition samman med det moderna samhället som erbjuder både glänsande turistattraktioner och idylliska smultronställen. Staden är perfekt för en romantisk långhelg eller för att ensam promenera runt kullerstensgatorna på jakt efter fantastiska barer eller ett mysigt kafé. Vad du än söker finns det i Poznan.

Bukarest – Rumänien

Bukarest är utan tvekan Europas bäst bevarade hemlighet. Staden som tidigare kallades "Lilla Paris i öst" har återigen börjat blomstra. Restauranger, barer, konstgallerier och museum poppar nu upp i så gott som varje nyrenoverat kvarter. Turister har börjat upptäcka denna lilla pärla och utforskar Bukarest gömda skatter. Påsken är den största högtiden i Rumänien och våren brukar vara den bästa tiden att besöka Bukarest.

Tuzla - Bosnien-Hercegovina

Tuzla i nordöstra Bosnien-Hercegovina är en universitetsstad med anor så långt tillbaka som 950-talet. Staden omges av vacker natur och har fått sitt namn från de stora saltfyndigheter som finns i området. Här finns Europas enda saltvattensjöar som årligen besöks av hundratusentals sommargäster. Restaurangerna i Tuzla är också kända för sin speciella tillagning av den traditionella bosniska rätten ćevapčići.

Niš – Serbien

Serbiens tredje största metropol är en levande stad full av spännande kontraster; moderna cocktails i antika gränder, hästdragna vagnar bredvid nya bilar. Niš är en av de äldsta städerna på Balkanhalvön och en av Serbiens största universitetsstäder med över 30 000 studenter. Under sommarhalvåret lever staden upp med en utbredd live-musikscen, marknader och festivaler.

Kraków – Polen

Trots krigen som har härjat Polen har Krakow på något sätt alltid klarat sig. I dag är den vackra, historiska stadskärnan världsarvsklassad och lockar massor av internationella turister. Staden har hittills varit relativt okänd för svenskar – kanske för att direktflygen tidigare varit få. Idag finns det dock flera direktflyg från Sverige så chansen är stor att staden snart blir Polens motsvarighet till Prag, med nyfikna weekendturister som kollar sevärdheter, äter billigt och roar sig nattetid.

Warszawa – Polen

Livliga och pulserande Warszawa har sakta trätt fram som Östeuropas nya kulturcentrum och utgör navet för det moderna Polen. Samtidigt som glänsande skyskrapor, nya restauranger och läckra nattklubbar växer fram är Warszawas många historiska byggnader en påminnelse om stadens praktfulla historia.

Katowice – Polen

I slutet av 1800-talet kom kol- och stålindustrin till Katowice vilket resulterade i en enorm tillväxt och staden förvandlades till en stor metropol i Schlesien i södra Polen. Idag har den tunga industrin flyttats härifrån och istället skapar småföretag en blomstrande modern stad. Tillbringa dagen genom att promenera i den vackra stadsdelen Nikiszowiec och bli inspirerad av konst och musik över hela staden. När kvällen närmar sig är det bäst att du är beredd på en lång natt fylld av dans och fest.

Budapest – Ungern

Ungerns huvudstad består av stadshalvorna Buda och Pest som ligger på varsin sida om Donau och är med sina pampiga byggnader och boulevarder en av världens vackraste städer. Ett överflöd av influenser har påverkat och präglat stadens fantastiska blandning av arkitektur, gastronomi och kultur.

Belgrad – Serbien

Belgrad är beläget vid skärningspunkten för vägarna mellan östra och västra Europa och har därför kallats "porten till Balkan" och "dörren till Centraleuropa". Staden som är en av Europas äldsta huvudstäder är idag en trendig och välkomnande stad som varje år lockar besökare från hela världen med sitt utbud av sevärdheter, arkitektur, nattliv och blomstrande kulturscen.

Cluj-Napoca – Rumänien

Cluj-Napoca är Rumäniens näst största stad och huvudort för den historiska regionen Transylvanien. Idag är staden en av landets viktigaste industriella, kulturella och akademiska centrum. Här finns Rumäniens största universitet med sin berömda botaniska trädgård och över 100 000 studenter, vilket på sitt sätt förklarar stadens pulserande nöjesliv.

Skopje – Makedonien

Skopje är Makedoniens huvudstad och landets politiska, ekonomiska och kulturella centrum. Här finns livliga torg, religiösa byggnader, nationalmonument och vackert bevarade områden från Osmanska riket. Området som varit bebott sedan åtminstone 4000 år före Kristus och är hem till Moder Teresa har en minst sagt rik historia redo att utforska.

Debrecen – Ungern

Debrecen är Ungerns näst största stad och har tidigare varit landets huvudstad vid två tillfällen vilket resulterat i ett enormt kulturarv fyllt med konst, musik och arkitektur. Precis som i Budapest finns här många varma källor och flera populära badhus. Strax utanför Debrecen finns även den världsarvsklassade nationalparken Hortobágy och välkända vingårdar.