På denna webbplats använder vi cookies
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
{{importantAnnouncements[0].HeadLine}}
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
Uppdaterad: {{importantAnnouncement.LastUpdated}}

{{importantAnnouncement.Body}}

Welcome to my hometown

Welcome to my hometown är utställningen som välkomnar resenärer till Skåne och Malmö.

Fotografier av kända personligheter

Welcome to my hometown är ett porträttgalleri som består av fotografier på personligheter inom idrott, musik, gastronomi, konst, kultur och affärsliv. 

Välkomnande galleri

Malmö Airport är för många resenärer det första intrycket de får av Skåne och ibland även Sverige. Galleriet ger dem en positiv start på vistelsen och samtidigt får hemvändande skåningar en känsla av stolthet över sitt landskap och Skåne som region.

När du landar hälsar alla i Welcome to my hometown dig välkommen på vägen ut till ankomsthallen. Är du inte ankommande resenär kan du ändå ta del av Welcome to my hometown och läsa mer om deltagarna här på webbplatsen.

Rickard Söderberg

Operasångare

Rickard Söderberg är ursprungligen pianist med utbildning från musikhögskolan vid Göteborgs universitet. Han inledde sin sångkarriär efter att han börjat på Operaakademiet på Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Redan innan studierna avslutats hade han debuterat på större scener i Danmark, Sverige och Tyskland. Därefter har han fortsatt att sjunga på mindre och större operahus i Europa, USA och Afrika. Hösten 2013 ledde han TeamRickard från Halmstad i Körslaget på TV4 och tävlade även i dansprogrammet Let's Dance 2016. Rickard är även känd för sitt arbete med HBT och miljöfrågor.

Foto: Christian Andersson

Zlatan Ibrahimović

Fotbollsspelare

Zlatan Ibrahimović, född och uppvuxen i Rosengård i Malmö, är känd som Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. När Zlatan var fem år fick han sina första fotbollsskor och som sjuåring började han spela i Malmö BI. Senare spelade han även i BK Flagg och FBK Balkan innan han som 13-åring värvades till Malmö FF. Sedan 2001 är han en del av svenska fotbollslandslaget, där han också är den som har gjort flest mål genom tiderna. Zlatans internationella fotbollskarriär omfattar klubbar såsom: Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, AC Milan och den nuvarande klubben Paris Saint-Germain.  

Foto: Beatrice Lundborg/TT

Jill Johnson

Artist och programledare

Jill Johnson, född i Ängelholm, är en svensk countrysångerska och låtskrivare. Det stora genombrottet fick hon när hon vann svenska Melodifestivalen 1998 med låten ”Kärleken är”. År 2014 hade Jill Johnsson premiär på sin första egna krogshow ”Jill” på Hamburger Börs i Stockholm. Vid samma tid började programserien Jills veranda sändas – inspelad i Nashville med Jill som värdinna och med svenska artister som gäster. Programmen blev snabbt omtyckta och 2014 vann Jill Johnson utmärkelsen Kristallen i kategorin "Årets kvinnliga programledare". Hon har även vunnit Grammis för "Årets schlager/dansband".

Foto: Mats Oscarsson

Birgit Nilsson

Operasångerska

Birgit Nilsson var en skånsk operasångerska och världsstjärna, född 1918 i Västra Karups socken. Hon vann stor internationell berömmelse och har uppträtt på många av de största operascenerna i världen. Birgit Nilsson blev hovsångerska 1954 och ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien år 1960. Tre år efter hennes död avslöjades det att hon instiftat ett pris, The Birgit Nilsson Prize, som ska gå till en sångare, dirigent eller specifik produktion inom den klassiska musiken. Prissumman är på en miljon amerikanska dollar, vilket gör utmärkelsen till världens största musikpris.

Foto: Bertil S-Son Åberg/SVT/TT

Ruben Rausing

Företagare och Ekonomie hedersdoktor

Ruben Rausing var en svensk företagare och grundare av Tetra Pak. Född 1895 i Råå i Skåne. Tetra Pak är ett familjeägt företag, grundat 1951, som tillverkar maskiner och material för engångsemballage för mjölk, juice och andra flytande livsmedel. Företaget har fått sitt namn efter en tetraederformad mjölkförpackning. Ruben Rausing utsågs 1959 till Ekonomie hedersdoktor vid Handelshögskolan i Stockholm. 

Foto: Tetra Pak

Tina Nordström

Kock och programledare

Tina Nordström, för många även känd som Mat-Tina, är en svensk kock och programledare från Helsingborg. Tina började redan vid åtta års ålder arbeta på Ramlösa Wärdshus som hennes föräldrar drev. Sedan gick hon restaurangutbildning på gymnasiet, följt av arbete på olika restauranger i Skåne. År 2000 deltog hon i Årets kock och det var också där hon fick sitt riktiga genombrott i TV. Tina har skrivit ett flertal kokböcker, bland annat Tinas mat, Tina och Jättegott Tina.

Foto: Herman Dreyer

Jason ”Timbuktu” Diakité 

Artist

Jason Diakité är född och uppvuxen i Lund. Han är en hyllad svensk hip-hopartist och programledare i radio som även gjort sig känd genom sitt ställningstagande mot rasism. Jason har tagit sitt artistnamn från staden Timbuktu i Mali, ett land där hans fars släkt har rötter. Timbuktus första soloskiva kom ut 1999 och hette The Conspiracy. Under 2003–2004 kom albumet The Botten Is Nådd och i samband med den vann han sin första Grammis. 

Foto: Mads Maurstad

Ernst-Hugo Järegård

Skådespelare

Ernst-Hugo föddes i Ystad 1928. Han var och är en av Sveriges mest kända och älskade skådespelare och utbildade sig på elevskolan vid Malmö Stadsteater. Under karriären medverkade han i omkring tjugo filmer, ett fyrtiotal tv-produktioner och flera teateruppsättningar. Några av hans mest framgångsrika roller är I väntan på Godot, Tartuffe och Vildanden. Hans första filmroll kom 1962 med filmen Raggargänget. Ernst-Hugo Järegård är också känd som den burduse och mycket specielle överläkaren Stig Helmer i Lars von Triers kusliga TV-serie Riket. 

Foto: Sam Stadener/Scanpix

Therese Sjögran

Fotbollsspelare

Therese Sjögran är en framgångsrik svensk fotbollsspelare som kommer från Södra Sandby/Lund. År 2000 skrev Sjögran på kontrakt med storlaget Malmö FF där hon kom att stanna fram till 2011. Efter det fick hon ett ettårigt proffskontrakt med amerikanska Sky Blue FC. År 2012 kom hon tillbaka till Malmöklubben, numera med namnet LdB FC. Therese Sjögran har gjort hela 214 landskamper och 21 landslagsmål samt har vunnit det åtråvärda priset Diamantbollen vid två tillfällen - 2007 och 2010. Hon har tillsammans med landslaget också vunnit EM-silver 2001, VM-silver 2003 och VM-brons 2011. 

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Måns Zelmerlöw

Artist och programledare

Måns Zelmerlöw från Lund är artist, låtskrivare, skådespelare och programledare. Mest känd är han förmodligen för att han vann 2015 års upplaga av Eurovision Song Contest med låten Heroes samt att han under flera år var folkkär programledare för Allsång på Skansen. Som artist har han även deltagit i bland annat Idol, Let's Dance, Melodifestivalen och Så ska det låta. Han har också varit programledare för bland annat Sommarkrysset och Melodifestivalen. Måns utsågs 2011 till Årets skåning och 2012 till Årets Lundensare av föreningen Grandiosa Sällskapet. 

Foto: Per Kristianssen

Nour El Refai

Komiker, programledare och skådespelare

Nour El Refai är född i Libanon och uppvuxen i Lund. Hon har ett gediget CV - bland annat är hon en känd ståuppkomiker, svensk film- och teaterskådespelare samt föreläsare. 2012 var hon programledare för Melodifestivalen tillsammans med komikerkollegan Anders Jansson och 2015 programledare för Musikhjälpen i P3. Nour El Refai har även medverkat i flera humorfestivaler och stand up-turnéer samt i humorprogram på tv som Raw Comedy. Hon har också varit med i musikalen Grease på Göta Lejon i Stockholm.

Foto: Ida Halling 

Dan Olofsson

Entreprenör, företagsledare och filantrop

1993 köpte Dan Olofsson den tekniska delen av företaget Sapia och bildade företaget Sigma. Hans samhälleliga engagemang syns bland annat genom organisationen Star for Life som exempelvis inneburit att 250 000 ungdomar genomgått ett treårigt preventivt program mot hiv/aids i Sydafrika, Namibia och Sri Lanka. 2011 tog Dan även initiativet till bildandet av Uppstart Malmö, en stiftelse som syftar till att skapa fler arbetstillfällen i Malmös miljonprogramområden. 

Foto: Jenny Leyman

Bodil Jönsson

Föreläsare, författare och professor emerita

Bodil Jönsson, född i Helsingborg, är en svensk fysiker, föreläsare, författare och professor emerita. Sedan 90-talet har hon varit verksam vid avdelningen för rehabiliteringsteknik vid Lunds universitet. För den stora allmänheten är Bodil Jönsson känd genom tv-programmet Fråga Lund, där hon svarade på frågor om fysik. Hon har också skrivit de populära böckerna Tio tankar om tid och När horisonten flyttar sig – att bli gammal i en ny tid. 

Foto: Håkan E Bengtsson

Carolina Gynning

Modell, konstnär och skådespelare

Carolina Gynning är född i Helsingborg och uppvuxen i Falsterbo. Hon började sin karriär som modell men är nu mest känd som programledare, bloggare, skådespelare och konstnär. Konsten är numera hennes huvudsakliga sysselsättning men hon formger också smycken och inredningsdetaljer. Som skådespelare blev hon hyllad för sin roll i filmen Blondie som kom 2012.

Foto: Beata Holmgren