Gå till innehåll

Björn Ranelid är Årets skåning – nu har han fått sitt porträtt på Malmö Airport

2023-10-09, kl. 18:00

Författaren, estradören och kulturprofilen Björn Ranelid är Årets skåning 2023. Under måndagen var han på plats på Malmö Airport för att avtäcka sitt porträtt i galleriet ”Welcome to my hometown”, utställningen i flygplatsens ankomsthall som har välkomnat resenärer till Skåne och Malmö i över tio års tid.
− Det här betyder oerhört mycket för mig, säger Björn Ranelid.

Bjorn ranelid

Fyra gånger tidigare har han varit nominerad och nu, i samband med sitt 40-årsjubileum som författare, var det äntligen dags för Malmöbördige Björn Ranelid att tillägnas utmärkelsen Årets skåning, framröstad av Kvällspostens läsare i samarbete med Stiftelsen Skåneländska Flaggans dag. ”En stor ambassadör för Skåne” och ”Glädjespridare” lyder två av motiveringarna från Kvällspostens läsare. Förutom prisutdelning och firande i samband med Kristianstads stadsfestival i augusti får nu Björn Ranelid sitt porträtt på Malmö Airport.

Och han är i gott sällskap. I galleriet ”Welcome to my hometown” hittar vi bland andra Måns Zelmerlöw, Tina Nordström, Therese Sjögran, Zlatan Ibrahimović och andra framgångsrika Skåneprofiler.

Utmärkelsen Årets skåning delas ut årligen av Kvällsposten och Stiftelsen Skåneländska Flaggans dag. Bland tidigare vinnare finns Sven Melander, Andreas Granqvist, Rickard Söderberg, Nils Poppe, Hans Alfredsson med flera.

− Den som väljs till Årets skåning är en person som har bidragit till god publicitet för Skåne, är en källa till stolthet för regionen och har en stark folklig förankring. Björn Ranelid har varit nominerad flera gånger tidigare och det känns bra och extra fint att få uppmärksamma honom just i år när han firar 40 år som författare. Han är så värdig det här priset, säger Karin Öhrström, flygplatschef på Malmö Airport.

− Jag är mycket stolt över det här priset och jag ska döma mig själv till att vara evigt ödmjuk. Jag håller Sturup högt, jag älskar att komma ut hit. Jag älskar hela trakten, säger en rörd Björn Ranelid.

Björn Ranelid debuterade 1983 med romanen "Den överlevande trädgårdsmästaren" och har sedan dess skrivit fler än 40 böcker vilka tillsammans har sålt i över en miljon exemplar. Han har fått många litterära priser, bland andra Augustpriset för romanen "Synden" (1994) och är utöver detta en uppmärksammad kulturpersonlighet, estradör och flitig föredragshållare och talare.