Gå till innehåll

Säkerhetskontrollanten Ismail Islamoski initierade ny linje till Makedonien

2019-03-18, kl. 15:45

Idag den 18 mars går det första flyget med Wizz Air från Malmö till Ohrid i södra Makedonien. En av initiativtagarna till den nya direktdestinationen är säkerhetskontrollanten Ismail Islamoski.

Ismail står bredvid en ljuslåda

Ismail arbetar som säkerhetskontrollant på Malmö Airport samtidigt som han studerar Sports management i Malmö. Familjen i Makedonien betyder mycket för honom, men den långa resan försvårar kontakten med närstående. Frågan som Ismail ställde i mitten av mars förra året, och som många med honom undrade var, om det inte fanns en möjlighet att från Malmö Airport flyga direkt till södra Makedonien?

Den som svarade på Ismails förfrågan var Swedavias flyglinjeutvecklare Helena Mårtén som arbetar för att erbjuda smidiga direktlinjer från Malmö Airport. Samtidigt började Ismail förse Helena med underlag, information, statistik och om intresserade kultur- och sportföreningar som skulle gynnas av en ny direktlinje. Han startade en digital namninsamling som spreds över nätet och var snart uppe i över 1 300 namn.

Helena presenterade underlaget för flygbolaget Wizz Air som nappade på idén. I januari 2019 offentliggjorde flygbolaget att man bara två månader senare skulle starta flygningar till destinationen Ohrid, intill Ohridsjön som förbinder Albanien med södra Makedonien. Med två avgångar i veckan kommer Makedonien och Malmö nu närmare varandra och förbindelsen sammanför nära och kära.

– Vi på Swedavia Aviation arbetar kontinuerligt med att identifiera efterfrågan på nya destinationer och öka tillgängligheten på våra flygplatser. Arbetet med att ta fram nya linjer grundar sig främst i data och sker i en nära dialog med flygbolagen. Men vi är glada när personer som Ismail, som sitter på destinationsspecifik kunskap, kan komplettera arbetet och förse oss med platsspecifik information genom ett lokalt kontaktnätverk. Linjen med Wizz Air till Orhid i Makedonien är ett resultat av ett framgångsrikt samarbete mellan Swedavia, Wizz Air och Makedonien, där Ismail varit en starkt påskyndande faktor i att etableringen gått så fort som den faktiskt gjort, säger Helena.

Ismail blev överväldigad när beskedet kom att direktlinjen skulle lanseras och känner stor glädje och förhoppning inför premiärturen den 18 mars som han självklart också är inbokad på.