Gå till innehåll

Satsning på vego på Malmö Airport

2017-05-24, kl. 14:23

Skåningarna äter allt mer vegetariskt och varannan säger att de kommer att äta ännu mer vegetarisk mat framöver enligt en undersökning från Kantar SIFO för Swedavia. Nu svarar Swedavia upp mot den tilltagande efterfrågan som finns och ökar utbudet av vegorätter på flygplatsens restauranger samtidigt som det synliggörs på ett bättre sätt.

Vegetariska rätter

Svenskarna kommer att äta allt mer vegetarisk mat under de närmaste fem åren, visar en undersökning som Kantar SIFO gjort på uppdrag av Swedavia. Ökningen är som störst i storstäderna och undersökningen visar att nästan var femte skåning idag äter vegetariskt minst en gång i veckan. Samtidigt uppger nästan varannan att de tror att de kommer att äta mer vegetariskt om ett år än de gör idag.

– Resultaten i undersökningen visar att fler än hälften uppger att det främsta skälet till att välja vegetariskt är för att det är godare. Andra starka orsaker till att välja vegetariskt är av hälsoskäl och för att man tror att det är bättre ur miljösynpunkt. Vi hoppas att många av våra resenärer ska få en ny matupplevelse nästa gång de kommer till Malmö Airport, säger Peter Weinhandl, flygplatschef på Malmö Airport.

För att svara upp mot den tilltagande efterfrågan har Swedavia i ett gemensamt projekt tillsammans med restaurangerna på sju av landets flygplatser utökat utbudet av vegorätter och samtidigt börjat kommunicera det på ett tydligt sätt. Totalt handlar det om över 90 rätter, från helt vegetariska till lakto-ovo-vegetariska rätter på sju av Swedavias flygplatser, varav det på Malmö Airport erbjuds åtta olika helvegetariska rätter.

– För oss handlar det om att tillsammans med restaurangerna på flygplatserna erbjuda resenärer vad de efterfrågar. I det här projektet har vi arbetat med att utveckla och synliggöra utbudet, för att göra det enkelt för resenärer att ta del av det och välja något som passar dem oavsett vilken av våra flygplatser de flyger från, säger Nina Sandler, affärschef för Retail, Food & Beverage på Swedavia.

De vegorätter som erbjuds på Malmö Airport finns här: https://www.swedavia.se/malmo/mat-dryck/

Om undersökningen:

1632 onlineintervjuer, varav 200 i Skånes län, har genomförts av Kantar Sifo mellan 6 – 13 mars 2017. Målgrupp: Allmänheten, 18-79 år.

Frågor:

1. Hur ofta äter du vegetarisk mat, en måltid helt fri från fisk-, fågel-, vilt-, fläsk- och nötkött?

Aldrig 19%
Någon gång om året 17%
Någon gång i månaden 24%
Ungefär en gång i veckan 18%
Flera gånger i veckan 16%
Alltid 6%
Tveksam / Vet ej 1%

2. Varför väljer du att äta vegetariskt?

För hälsan 44%
För miljön 40%
För djuren 25%
För det är godare 49%
Det blir billigare 10%
Annat 14%
Tveksam / vet ej 7%

3. Tror du att du kommer äta mer eller mindre vegetarisk mat under 2017?

Mer vegetarisk mat 40%
Mindre vegetarisk mat 2%
Oförändrat / som idag 55%
Tveksam / vet ej 3%