Gå till innehåll

Swoon har landat på Malmö Airport

2017-07-13, kl. 15:13

I samarbete med Skissernas Museum i Lund visar flygplatsen ett konsttryck av det stora väggverk som visas på muséet. För utställningen "Haven" har konstnären Swoon gjort ett omfattande platsspecifikt väggverk, som förvandlar museets innergård.

Konstverk med kvinna i rosa sjal och blomma

Den amerikanska konstnären Swoon, vars egentliga namn är Caledonia Curry, började som gatukonstnär i industrikvarteren i Brooklyn och på Manhattan kring år 2000. Idag arbetar hon såväl i stadsrum som på museer och andra platser. Hon gör teckningar, linoleumtryck och klippta pappersmönster som sedan klistras upp på väggar. Hennes arbete utgörs ofta av stora porträtt som är inspirerade av människor hon möter i vardagen. I sina verk undersöker hon sociala frågor och vår tids miljö- och klimatförändringar.

Under besök i Europa 2016 mötte Swoon flyktingar på kontinenten och i Malmö. Mötena med Maram, en ung syrisk kvinna, och Daniel, en ensamkommande ung man från Afghanistan, ligger till grund för utställningen och båda är avbildade i verket – ett enormt porträtt av Maram vakar nu över museets innergård. Deras starka berättelser, så mycket kraftfullare än nyhetsreportagen, inspirerade Swoon till att bjuda in de båda till ett storytelling-projekt, som Skissernas Museum genomfört i samarbete med The Million Person Project under 2016-17.

- Vi vill gärna att våra resenärer ska mötas av något nytt och oväntat när de kommer till flygplatsen. Genom konstsamarbetet vill vi erbjuda en annorlunda upplevelse som man kanske inte fått annars säger Peter Weinhandl, flygplatschef på Malmö Airport.

Skissernas Museum – Museum of Artistic Process and Public Art är del av Lunds universitet, och är ett unikt konstmuseum med fokus på den konstnärliga kreativa processen. Här finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst. Utställningen Haven av Swoon visas på Skissernas Museum i Lund t om 2018. Läs mer på skissernasmuseum.se