Gå till innehåll

Årets skåning Andreas Granqvist får porträtt på Malmö Airport

2018-09-24, kl. 16:49

Årets skåning, som utses av Kvällspostens läsare, är 2018 hela Sveriges ”Granen”, Andreas Granqvist. Idag fanns han på plats på Malmö Airport tillsammans med flygplatschefen Peter Weinhandl som avtäckte fotbollsspelarens porträtt som kommer att hälsa alla besökare välkomna till Skåne genom galleriet Welcome to my hometown.

Årets skåning, som utses av Kvällspostens läsare, är 2018 hela Sveriges ”Granen”, Andreas Granqvist (fotbollsspelare som spelar för Helsingborgs IF samt är lagkapten för det svenska landslaget sedan 2016). Idag fanns han på plats på Malmö Airport tillsammans med flygplatschefen Peter Weinhandl som avtäckte fotbollsspelarens porträtt som kommer att hälsa alla besökare välkomna till Skåne genom galleriet Welcome to my hometown.

Utmärkelsen "Årets skåning" har delats ut sedan 1967. Sedan många år tillbaka är det Kvällsposten och Skåneländska flaggans dag som nominerar ett antal kandidater som tidningens läsare får rösta bland.

I år var segern solklar. Med stor marginal blev "landsfadern" och fotbollsspelaren Andreas Granqvist utsedd till Årets skåning 2018. Från och med idag tar han även plats i porträttgalleriet Welcome to my hometown på Malmö Airport, där han nu gör sällskap med bland annat Zlatan Ibrahimovic.

– Det känns jätteroligt. Jag är otroligt stolt över att få utmärkelsen, det är ett tecken på att vi har gjort något fantastiskt med landslaget i kvalet och under den här sommaren. Jag vill framhålla att vi har gjort det som lag och det är kul att få den här utmärkelsen, säger Andreas Granqvist.

Landslagskaptenen blev under VM-kvalet 2017 svensk hjälte när han var med och ledde landslaget som först slog ut Nederländerna i kvalet och sedan besegrade Italien över två play off-matcher. Han befäste även sin status och sina fina ledaregenskaper på planen. Dessutom belönades han med Guldbollen 2017, som Sveriges främste fotbollsspelare.

– Jag är mycket glad över att få hälsa Andreas Granqvist välkommen till vårt galleri på Malmö Airport. De kvaliteter han visat upp som fotbollsspelare och som människa gör att jag inte kan tänka mig en bättre ambassadör för Skåne. Han är en mycket värdig vinnare av Årets skåning och deltagare i Welcome to my hometown, säger Peter Weinhandl, flygplatschef på Malmö Airport.

– Det finns ett stort engagemang för Årets Skåning bland Kvällspostens läsare, vilket är väldigt kul. Det var tydligt i år att Andreas Granqvist var deras favorit och det tycker vi var mycket välförtjänt, säger Magnus Ringman, chefredaktör på Kvällsposten.

Motiveringen till Årets skåning lyder: ”Andreas Granqvist har efter sina fotbollsframgångar blivit "Super-Granen" med hela svenska folket. En kämpe, ledare och god förebild för både fotbollsspelande ungdomar och för Skåne. Han har kallats för "landsfader", och med sitt uppoffrande sätt på fotbollsplanen utmärker han sig som en perfekt ledare för det svenska fotbollslandslaget. Dessutom har han flyttat hem till Skåne och familjen. Sveriges främste fotbollsspelare och en värdig representant för Sveriges sydligaste landskap – Andreas Granqvist är Årets skåning!”

För mer information, kontakta Swedavias pressjour på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se