Gå till innehåll

Ny mätning av handbagaget på Malmö Airport

2018-01-29, kl. 10:50

Nu pågår ett test på Malmö Airport som syftar till att underlätta incheckning och boarding för alla resenärer. I samband med incheckningen kan man välja att automatiskt kontrollera handbagagets storlek och vikt som matchas mot flygbolagens olika regelverk. Om väskan är för tung eller skrymmande får resenärerna besked om att checka in väskan direkt.

Allt fler resenärer flyger enbart med handbagage vilket leder till att det blir trångt om plats på hyllorna i kabinen. Testet som nu genomförs på Malmö Airport innebär att resenärerna kan använda sig av fem så kallade ”common use-maskiner” som fungerar för flera flygbolag. Maskinen läser av bagagets storlek och vikt och matchar det mot flygbolagens regelverk för att avgöra om det är godkänt att ta med ombord. Om bagaget är för stort eller tungt ombeds resenären att checka in väskan istället.

– Vi är glada att vara den första av Swedavias flygplatser att testa den nya tekniken som används framgångsrikt på flera internationella flygplatser. Tanken är att erbjuda resenärerna en smidigare hantering av handbagaget. Om väskan är godkänd utifrån vikt och storlek får man en bagagetag att sätta på väskan, som även underlättar vid ombordsstigningen på flygplanet, säger Peter Weinhandl, flygplatschef på Malmö Airport. 

Testet på Malmö Airport ingår i Swedavias Self Service-koncept som är en del av Swedavias satsningar på flexibla och effektiva automatiserade lösningar. Tidigare lanseringar är incheckningsautomater, automatiserade bagage drop samt automatiserade inpasseringsgrindar i säkerhetskontrollen och gaterna.