Gå till innehåll

Ryanair och Wizz air fortsätter expandera på Malmö Airport och utökar med ytterligare två direktlinjer

2021-05-20, kl. 08:00

Både Ryanair och Wizz Air ser fortsatt nya möjligheter på den svenska marknaden och utökar destinationsutbudet från Öresundsregionen och Malmö Airport med nya flyglinjer till Balkanhalvön.

Det irländska lågprisbolaget Ryanair annonserade nyligen sin återkomst till Malmö Airport efter några års frånvaro. I början av juni återupptar flygbolaget linjen till polska Krakow, följt av en inrikeslinje till Stockholm Arlanda i höst. Nu lanserar man ytterligare en direktlinje inför hösten, denna gång till sin nyöppnade bas i Zagreb, Kroatiens huvudstad.

Också det ungerska lågprisbolaget Wizz Air som i dagsläget flyger till fyra olika länder på Balkanhalvön från Malmö, utökar med ytterligare en destination. Inför sommarsäsongen erbjuder flygbolaget en god helgprodukt till Banja Luka, den näst största staden i Bosnien-Hercegovina efter huvudstaden Sarajevo, vackert beläget vid floden Vrbas i den norra delen av landet. Wizz Air trafikerar för närvarande också Tuzla två gånger i veckan.

När världen öppnar upp igen finns en längtan efter att resa och mötas och båda linjerna blir ett välkommet tillskott för privatresenärer, inte minst för dem som reser för att besöka släkt och vänner. Det finns ett stort antal invånare i Södra Sverige och i Skåne i synnerhet, med relationer till Balkanhalvön, inklusive Bosnien-Hercegovina och Kroatien. Kroatien är också ett mycket populärt turistmål för svenskar och utöver det utbud som huvudstaden kan erbjuda, är Zagreb en bra utgångspunkt för en semester vid kusten som man smidigt når via snabba anslutningar.

- Det är väldigt glädjande att både Ryanair och Wizz Air ser möjligheter i Öresundsregionen och väljer att satsa vidare på vår flygplats, särskilt efter en period som varit oerhört tuff för hela flyg- och reseindustrin. Hela Balkanregionen är ett populärt resmål från Malmö och destinationerna är ett viktigt tillskott och komplement till vårt befintliga utbud, både för semesterfirare och familje- och vän resande. Tillgängligheten kommer att vara viktig i återstarten efter pandemin och fler direkta flyglinjer är viktigt för tillväxten i regionen och besöksnäringen i hela Sverige, säger Karin Öhrström, flygplatschef på Swedavia Malmö Airport.

Vi är försiktigt optimistiska då vaccinationsutrullning, pandemin och reserestriktioner är avgörande för återhämtningen både i Sverige och övriga världen och hoppas att situationen tillåter och världen och våra resenärer är redo att resa igen till sommaren, avslutar Karin Öhrström.

Wizz Air kommer att trafikera Malmö Airport (MMX) – Banja Luka International Airport (BNX) två gånger i veckan med flygplanstypen A320 med start den 25 juni 2021.

Ryanair kommer att trafikera Malmö Airport (MMX) – Zagreb Franjo Tudman Airport (ZAG) två gånger i veckan, på tisdagar och lördagar, med start i september 2021.

Biljetter finns till försäljning. För mer information om aktuell trafik från Malmö Airport: www.swedavia.se/malmo.

Swedavia följer ansvariga myndigheters råd och rekommendationer kring covid-19. Utöver det följer vi ett internationellt regelverk för flygbranschen. För information om de åtgärder som Swedavia infört för ett tryggt resande se exempelvis: www.swedavia.se/malmo/infor-din-resa.

Swedavia bedriver sedan många år ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Samtliga av de tio flygplatserna nådde målet noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet vid utgången 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till biobränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025.

För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se.