Gå till innehåll

Så vill sydsvenskarna ha sin semester

2012-10-11, kl. 12:05

Sydsvenskar bestämmer resmål i god tid, är välplanerade och prioriterar att verkligen koppla av under ledigheten. Man loggar ut och endast tre procent saknar jobbet. I dag lanserar Swedavia Resenären – en helt ny rapport om svenskars semesterresande baserad på en undersökning utförd av TNS SIFO.

Rapporten Resenären visar vilka val svenskarna gör i samband med sin semester och hur de beter sig inför, under och efter resan. Knappt sju av tio bestämmer sitt resmål minst tre månader i förväg och lika många vill vara förberedda i någon utsträckning. Men väl framme vill de allra flesta ta dagen som den kommer.

Malmöborna sticker ut när det gäller intresse för att uppleva kultur på semestern. 21 procent dras till resor med ett stort kulturutbud jämfört med riksgenomsnittet på 13 procent. Malmöborna gillar att vara välklädda när de reser, 40 procent klär sig helst i ”snyggare fritidskläder” att jämföra med riksgenomsnittet på 29 procent. 

På flygplatsen gillar sydsvensken att fika, hela 27 procent vill helst fördriva tiden med en kaffe och bulle, till skillnad från norrlänningen där endast 13 procent tar en fika innan flyget går.

Över hälften av svenskarna, 54 procent, svarar att telefonen, läsplattan eller datorn är mindre viktig under resan. Nästan lika många uppdaterar aldrig eller sällan sin Facebook-profil. Och väldigt få saknar jobbet. Här följer sydsvenskarna samma mönster.

Rapporten innehåller även insikter och trendspaningar kring framtidens resande baserat på den befintliga kunskapen om svenskars resande. 

− Genom den här undersökningen lär vi oss mer om sydsvenskarnas semesterresande, från det att resetankarna väcks, hur man vill tillbringa sin tid på flygplatsen och vad man gör när man kommer hem och hur länge det dröjer innan man bokar en ny resa. Genom att veta mer om våra resenärer kan vi bli ännu bättre på att utveckla flygplatsen för att möta våra deras förväntningar, säger Peter Weinhandl, flygplatsdirektör vid Malmö Airport.

Om Resenären
Rapporten Resenären bygger på en undersökning utförd av TNS SIFO. Metoden är webbintervjuer med 2 000 privatpersoner i ett riksrepresentativt urval som har flugit på semester under det senast året. Intervjuerna genomfördes 26-28 juni 2012. I regionen Sydsverige ingår Skåne och Blekinge län.

Ladda ner Resenären här: www.swedavia.se/resenaren 

Utdrag ur Resenären (Sydsverige)
- Solsemester är populärast bland alla svenskar. Efter solresorna kommer kulturresan och storstadsresan.

- Tiden på flygplatsen ägnar sydsvensken helst åt att fika (27 procent), prata med ressällskapet (18 procent och shoppa (11 procent).

- Som tidsfördriv ombord på planet anger 38 procent att de helst läser, följt av 20 procent som helst sover och 19 procent som tittar på film.

- För de flesta innebär semestern också nya upplevelser för smaklökarna. De allra flesta, 75 procent, vill äta lokal mat på semestern. Endast fyra procent vill äta precis som hemma.

- 37 procent köper hem typiska souvenirer.

- Knappt hälften av sydsvenskarna saknar sin säng, men bara 15 procent saknar vardagslivet.

För mer information, kontakta
Swedavias pressavdelning, tel 010-10 90 100, alternativt press@swedavia.se