Gå till innehåll

Utlandssemestern allt viktigare för skåningen

2013-12-19, kl. 10:36

I dag lanserar Swedavia som driver Malmö Airport undersökningen Resenären tillsammans med TNS Sifo som kartlägger svenskarnas syn på resor, semestrande och flygplatser över hela världen. Undersökningen visar vilka val svenskarna gör i samband med sin semester och hur de beter sig inför resan.

I dag lanserar Swedavia som driver Malmö Airport undersökningen Resenären tillsammans med TNS Sifo. Den har genomförts för att kartlägga svenskarnas syn på resor, semestrande och flygplatser över hela världen.

Undersökningen visar vilka val svenskarna gör i samband med sin semester och hur de beter sig inför resan. 2013 års rapport visar att nästan hälften av skåningarna, 48 procent, upplever att de prioriterar utlandssemester högre i dag än för 5-10 år sedan.

- Upplevelsen och längtan efter något speciellt på semestern gör att skåningar värdesätter utlandssemester högre nu än för några år sedan och prioriterar det mer. Många tycker också att det blivit enklare att resa. Nära en tredjedel uppger att man ser semestern som viktigare nu, för att verkligen kunna koppla av, eftersom man upplever ökade krav på att vara ständigt tillgänglig i vardagen, säger, säger Peter Weinhandl, flygplatschef på Malmö Airport.

2013 års rapport visar att långt över en tredjedel av svenskarna (41 %) upplever även att de prioriterar utlandssemester högre i dag än för 5 -10 år sedan. För skåningarna är den siffran ännu högre – här uppger nära varannan (48 %) att utlandssemestern är viktigare idag. För skåningarna är anledningarna till detta främst att man vill uppleva något speciellt (49 %), att det blivit enklare (35 %), eller att det upplevs som viktigt att koppla av i takt med att kraven om tillgänglighet ökar (28 %).

På flygplatserna är skånska resenärer förväntansfulla (75 %) och glada (51 %) – och nära 70 procent av skåningarna anser att atmosfären där är viktig för reseupplevelsen. Skåningen föredrar personlig incheckning (50 %) över så kallad self-service (43 %). Och det man helst vill göra på flygplatserna är att umgås på riktigt och samtala med dem man reser tillsammans med, långt från den ständigt uppkopplade vardagen. Medan man väntar på boarding vill man som skåning helst prata med sitt resesällskap (23 %), fika (20 %) och shoppa (11 %).

- På Malmö Airport arbetar vi hela tiden med att ytterligare förbättra för resenärerna så att vistelsen på flygplatsen innebär glädje och förväntan. Flygplatsens atmosfär, interiör, service och utbud är en viktig del av reseupplevelsen och under året har vi genomfört många uppskattade aktiviteter som när vi utsmyckade flygledningstornet inför EuroVision och porträttutställningen Skåne Hall of Fame, säger Peter Weinhandl.

Det visar sig också att skåningen i större utsträckning än genomsnittssvensken tycker det är viktigt att en flygplats satsar på att vara så miljövänlig som möjligt. Hela 84 procent av skåningarna anser det, att jämföra med 78 procent av svenskarna.

Förutom shopping och bra mat tycker svenskarna generellt sett att en bra flygplatsatmosfär karaktäriseras av rena och snygga lokaler, låg ljudnivå, bra information samt gott om sittplatser. Skånska resenärer efterfrågar billigare shopping (37 %), food court med mat från jordens alla hörn (28 %) och mer jobbmöjligheter som ännu bättre wifi, möjligheter till utskrift och platser för arbete (25 %).


Ladda ner hela Resenären-rapporten här: www.swedavia.se/resenaren

Resultat för Skåne

·  489 personer från Skåne har intervjuats, varav basen för de resultat som rapporteras här utgörs av de 258 som svarade att de har flugit på semesterresa det senaste året.

·  Bland skåningarna bestämmer sig 45 procent av resenärerna för resmål tre månader i förväg, 25 procent mer än sex månader och 24 procent en månad i förväg.

·  I handbagaget packar man helst penna (53 %), kamera (53 %) och dator/Ipad (32 %).

·  Man vill vara på en flygplats minst en timma innan (56 %), två timmar innan (34 %) och en liten grupp kortare än 30 minuter innan avgång (8 %).

·  På en flygplats känner skåningen förväntan (75 %), glädje (51 %) och nervositet (22 %).

·  Skåningen föredrar personlig incheckning (50 %) framför så kallad self-service (43 %).

·  På en flygplats vill man helst prata med sitt resesällskap (23 %), fika (20 %) och shoppa
(11 %).

·  För de flesta (69 %) är atmosfären på en flygplats viktig.

·  Man efterfrågar där billigare shopping (37 %), food court med mat från jordens alla hörn
(28 %) och mer jobbmöjligheter som ännu bättre wifi, möjligheter till utskrift och platser för arbete (25 %).

·  Hela 48 procent upplever att de prioriterar utlandssemester mer i dag än för 5-10 år sedan. Anledningarna är främst att man vill uppleva något speciellt (49 %), att det blivit enklare (35 %), eller att det upplevs som viktigt att koppla av i takt med att kraven på tillgänglighet ökar (28 %).

·  Helst äter man smörgås (42 %) eller varm mat (16 %) och dricker vatten (32 %), kaffe (22 %) eller öl (16 %).

·  Man shoppar helst fin sprit (30 %), utländsk choklad (17 %) och exklusiv damparfym (16 %) och spenderar cirka 500 kronor (38 %), upp till 100 kronor (30 %) eller så mycket som cirka 1 000 kronor (13 %).

·  Att en flygplats satsar på att vara så miljövänlig som möjligt upplevs som viktigt av hela 84 procent av skåningarna.

Resultat ur Resenären (rikssiffror)

·  Den vanligaste orsaken till att man prioriterar utlandssemester högre idag är för att man vill uppleva något speciellt (47 %). Det gäller framförallt 18-29 åringar (60 %) samt personer i Stockholms- (58 %) och Jönköpingsområdet (56 %).

·  Äldre resenärer (50-64 och 65-79 år) inspireras av sina tidigare resor i valet av destination

·  I Kalmar län (39 %), Halland (47 %) och Norrbotten (37 %) planerar en större andel personer sin resa minst sex månader innan avresa jämfört med 30 procent i övriga Sverige.

·  Kvinnor packar i tydligt högre utsträckning än män ner penna, mediciner, tuggummi och smink i handbagaget. Män tar istället i högre utsträckning med dator/iPad och kondomer.

·  Kvinnor köper på flygplatsen helst något att läsa (32 %) och exklusiv damparfym (28 %). Männen inhandlar gärna sprit och helst av den finare sorten (40 %).

·  De äldre männen mellan 65-79 år föredrar att fika (26 %).

·  Kvinnor är också de som anser att det är viktigt att flygplatser strävar efter att vara så miljövänliga som möjligt (86 %).

·  Billigare shopping och mat från hela världen är det som resenärerna allra helst önskar på flygplatser.

·  23 procent av de tillfrågade uppdaterar sin Facebookstatus eller gör ett Instagraminlägg på flygplatsen innan avresa.

·  Pocketböcker är den överlägset mest populära läsformen under resan (54 %) följt av tidningar/magasin (20 %) och svenskarna vill helst läsa ”En man som heter Ove” av Fredrik Backman eller ”Inferno” av Dan Brown.

Om undersökningen

Undersökningen har gjorts av TNS Sifo på uppdrag av Swedavia om svenskarnas syn på resor, semestrande och flygplatser över hela världen. Den är webbaserad och genomfördes den 30 september - 9 oktober 2013. Respondenterna är slumpmässigt utvalda personer mellan 18-79 år. Totalt gjordes 9 067 intervjuer, varav 4 594 svarade ja på frågan om de flugit på semesterresa det senaste året och därmed utgör basen för undersökningsresultaten. För riksresultaten är basen 2 000 personer.