På denna webbplats använder vi cookies
Genom att fortsätta vara inne på webbplatsen godkänner du hur vi använder cookies. Här får du mer information och vilka inställningar du kan göra
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
{{importantAnnouncements[0].HeadLine}}
{{importantAnnouncement.HeadLine}}
Uppdaterad: {{importantAnnouncement.LastUpdated}}

Bagage

Allt du behöver veta om hur du packar och förbereder ditt bagage.

Incheckat bagage

Olika flygbolag har olika regler för hur mycket bagage du får checka in – kontrollera med ditt flygbolag inför din resa.

Större bagage för incheckning

För större bagage, till exempel barnvagnar och cyklar, tillhandahålls specialemballage hos de flesta flygbolag på flygplatsen eller hos flygbolagens marktjänstbolag. Kontrollera även med ditt flygbolag om det tillkommer ytterligare kostnad för det större bagaget.

Remmar på bagage

Ta bort eller knyt ihop alla eventuella remmar, snören och band på bagaget innan du checkar in så minskar risken med att det fastnar under sorteringsprocessen. Hårt bagage bör inte ha remmar runt sig då de kan glida av och sedan fastna under transporten.

Namn och adress både utanpå och inuti väskan

Glöm inte att märka din väska och lägg gärna även en lapp inuti väskan. Skulle ditt bagage komma bort kan du uppge att det finns namn och adress inuti bagaget och detta förenklar identifieringen.

Handbagage

Kontrollera med ditt flygbolag hur mycket handbagage du får ta med dig.

Vätskeregler

Du får ta med dig en begränsad mängd vätskor i ditt handbagage. Som vätska räknas till exempel dryck, krämer, geléer och sprayer. Ska du byta flyg i något annat land? Kontrollera vilka regler som gäller där.

Det viktiga för dig som resenär är att du ska vara extra noga med att lägga alla vätskor du tar med dig genom säkerhetskontrollen väl synliga i en korg på bandet. Detta omfattar alltså enliterspåse med vätskor, barnmat, medicin, dietmat och eventuell taxfreepåse för dig som byter flyg på annan flygplats.

Vad du får ta med dig eller vad som kan komma att kontrolleras, läser du mer om nedan.

Du kan också läsa mer på Transportstyrelsens webbplats.

Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig enliters återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 milliliter. Du får ta med dig så många förpackningar som får plats i plastpåsen och du måste kunna stänga påsen. Exempel på förpackningar är flaskor, burkar och tuber.

Plocka ur påsen med vätskor från ditt handbagage och lägg den väl synlig i en korg på bandet i säkerhetskontrollen.

Mediciner, barnmat och dietmat

Flytande mediciner, barnmat och dietmat, som du behöver under resan, måste också visas upp i säkerhetskontrollen, men de behöver inte läggas i förslutningsbar plastpåse.

Dessa regler gäller inte vätskor som packas i incheckat bagage. Tänk på att packa vätskorna väl. Skulle skador uppstå på grund av att en flaska i bagaget går sönder ersätts dessa inte.

 

Regler för taxfreeshopping och vätskor

Direktflyg

Du får handla taxfree och andra varor i butiker, som ligger efter säkerhetskontrollen och ta med ombord på flyget, även om burken eller flaskan rymmer mer än 100 milliliter.

Tänk på att reglerna för vätskor i handbagaget vid resa tillbaka till Sverige och andra EU-länder kan skilja sig åt. Ta reda på vad som gäller för din resa.

Flygresa från en flygplats i Sverige med byte i EU-land

Du kan köpa vätskor i butiker efter säkerhetskontrollen och ta med i handbagaget på resan. Se till att butiken försluter påsen så att det går att säkerställa att inte fler behållare har lagts ned i påsen efter köpet.

Var också extra noga med detta vid byte av flyg på annan flygplats inom EU: vätskor inhandlade i taxfreebutik vid flygplatsen kan, tillsammans med kvitto, tas med så länge vätskorna är förslutna i särskild påse sedan inköpet. Öppna inte påsen förrän du nått din slutdestination.

Flygresa från en flygplats i Sverige med byte i USA

Du får inte ta med vätskor som du köpt på taxfree i Sverige i handbagaget genom säkerhetskontrollen som görs när du fortsätter resa i USA.

Flygresa från en flygplats i Sverige till USA, med byte i annat EU-land

Det bör inte vara något problem att handla taxfree vid byte i EU-land för att ta med på resan till USA, om du inte ska byta flygplan i USA. Kontrollera för säkerhets skull med ditt flygbolag, så att inte strängare regler tillämpas i just det EU-landet.

Flygresa från en flygplats i Sverige med byte inom USA eller andra länder utanför EU

Länder utanför EU kan ha andra regler för vätskor. Ta därför kontakt med ditt flygbolag för att ta reda på vad som gäller.


Läkemedel

Flytande läkemedel behöver inte läggas i plastpåsar som övriga vätskor. Men kom ihåg att packa så att du lätt kan visa upp dem vid säkerhetskontrollen på flygplatsen.

Receptfria läkemedel

Receptfri medicin (linsvätska, hostmedicin, näsdroppar med mera) får du i första hand ta med så mycket du behöver under själva flygresan. Men du kan ta med dig receptfri medicin för hela din bortavaro om du är osäker på om du kan köpa produkten på resmålet eller om den bara finns i större förpackningar.

Receptbelagda läkemedel

Du får i ditt handbagage ta med dig så mycket receptbelagd medicin som du behöver under din bortavaro. 

Narkotikaklassade läkemedel

Intyg krävs vid införsel av narkotikaklassade läkemedel
Vid införsel av narkotikaklassade läkemedel för eget bruk i EU-EES-länderna måste du kunna visa upp ett intyg som styrker din rätt att ta med dig det. Detta gäller oavsett om du har läkemedlet i handbagaget eller i incheckat bagage. Till narkotikaklassade läkemedel räknas bland annat många sömnläkemedel, lugnande medel och starka smärtstillande läkemedel. Vänd dig till ett apotek för att få att så kallat Schengenintyg utfärdat. 

Narkotikaklassade läkemedel – olika regler i olika länder
Kontakta ett apotek eller Läkemedelsverket om du är osäker på om ditt läkemedel är narkotikaklassat i Sverige. Narkotikaklassningen kan skilja mellan olika länder. Också de regler som gäller för införsel av dessa mediciner kan variera från land till land. Kontakta landets ambassad för närmare information. 

Läkarintyg bra att ha med sig
Om du reser från Sverige till länder utanför EU-EES-området bör du kontakta reslandets ambassad för att informera dig om vilka regler som gäller för införsel av narkotikaklassade läkemedel. Du måste kunna styrka att de läkemedel du tar med dig är avsedda för personligt, medicinskt bruk genom till exempel läkarintyg på lämpligt språk. Du kan också kontakta det flygbolag som du ska resa med för att få reda på vad som gäller.

Försenat/förlorat bagage

Här är kontaktuppgifter om du har försenat eller förlorat bagage.

För försenat/förlorat bagage med flyg från Göteborg Landvetter Airport kontaktar du personal på den flygplatsen du har rest till.

Här hittar du vilken bagageservice som tillhör respektive flygbolag och hur du kommer i kontakt med dem.

Flygbolag