Läs mer om våra spännande resmål och låt dig inspireras. Oavsett om du är på jakt efter solsemester eller en långweekend med shopping, spa eller kultur så lovar vi att det finns något för dig.

Läs Swedavias reseambassadörers berättelser från både kända och mindre kända smultronställen.

runf byggnad som sticker upp bakom gamla hus. Träd och vattenspegel i förgrunden.

Bukarest – Rumänien

Bukarest är utan tvekan Europas bäst bevarade hemlighet. Staden som tidigare kallades "Lilla Paris i öst" har återigen börjat blomstra. Restauranger, barer, konstgallerier och museum poppar nu upp i så gott som varje nyrenoverat kvarter. Turister har börjat upptäcka denna lilla pärla och utforskar Bukarest gömda skatter. Påsken är den största högtiden i Rumänien och våren brukar vara den bästa tiden att besöka Bukarest.

Clifton Suspension Bridge, Bristol i solnedgång

Bristol – Storbritannien

På kort tid har Bristol i sydvästra England blivit en av Storbritanniens absolut trendigaste städer. Staden var tidigare ett viktigt centrum för tung industri men har det senaste decenniet utvecklats till en mittpunkt för alternativ kultur och kreativitet. Här finns en uppsjö av konstkollektiv, levande musikscen och så klart flera välkända väggmålningar från Banksy, en av världens mest ökända gatukonstnärer. Med en ny direktlinje från Göteborg kan du vara först med att upptäcka Storbritanniens okända pärla.

Vit, slottslik byggnad i anslutning till en bro över en flod

Vilnius – Litauen

Oavsett årstid innebär en resa till Vilnius den perfekta balansen mellan spännande kulturupplevelser och nöje. Efter Sovjetunionens fall har Litauens huvudstad blivit en modern storstad. Med mängder av prisvärda restauranger och ett pulserande nattliv fyllt med barer och klubbar välkomnar staden årligen besökare från hela världen.

Volksgarten (park i Österrike, Wien)

Wien – Österrike

Vid Alpernas östra kant ligger Österrikes huvudstad Wien, som nog får de flesta av oss att tänka på svepande valser, operabaler och vackra byggnadsverk. Historia och tradition i all ära men Wien har även en annan sida: den unga, trendiga och kreativa. I området Freihausviertel finns mängder av butiker och små gallerier där designers och konstnärer ställer ut modern konst.

Vy över Gdansk

Gdansk – Polen

Staden Gdansk är en mer än 1000 år gammal hamnstad med stolta arkitektoniska och kulturella traditioner. Staden har vuxit ihop med den välkända bad- och kurorten Sopot och Gdynia, en modern och högteknologisk stad. De tre städerna knyts samman med ett snabbtåg och bildar vad som i Polen kallas Trojmiasto, Trippelstaden.

Fin grön park med träd

Edinburgh – Skottland

Edinburgh förtrollar alla. Klippan med det berömda slottet syns var man än befinner sig i staden och påminner besökaren om Skottlands spännande historia. Här har författare inspirerats till klassiska litterära figurer som Dr. Jekyll och Mr Hyde, Sherlock Holmes och Harry Potter. Den skotska huvudstaden kännetecknas av den vackra naturen, de många festivalerna och stort utbud av kultur i alla dess former.

Kyrka i Tallinn

Tallinn – Estland

Tallinn, genomsyrad av medeltidscharm och ändå oerhört modern, erbjuder en mängd sevärdheter för dagens turister. Staden är tillräckligt stor och intressant för att utforska under flera dagar, men är samtidigt lagom liten och kompakt för att få en god översikt på bara några få timmar. Med gratis wifi-uppkoppling över hela landet är estländarna ett av världens mest teknikfrämjande folk.

Häst och vagn vid vattnet i Thessaloniki

Thessaloniki – Grekland

Greklands andra största stad blandar mer än 2 300 år av historia med allt som en modern europeisk storstad har att erbjuda. Thessaloniki består av bysantinska kyrkor, romerska och muslimska byggnader, modern arkitektur, ett intensivt nattliv och otroligt vackra stränder. Här anordnas varje år också en känd dokumentärfilmsfestival som räknas som en av Europas mest prestigefulla.

Torg i skymning med upplyst bänk

Tuzla – Bosnien-Hercegovina

Tuzla i nordöstra Bosnien-Hercegovina är en universitetsstad med anor så långt tillbaka som 950-talet. Staden omges av vacker natur och har fått sitt namn från de stora saltfyndigheter som finns i området. Här finns Europas enda saltvattensjöar som årligen besöks av hundratusentals sommargäster. Restaurangerna i Tuzla är också kända för sin speciella tillagning av den traditionella bosniska rätten ćevapčići.

Széchenyi termalbad

Budapest – Ungern

Ungerns huvudstad består av stadshalvorna Buda och Pest som ligger på varsin sida om Donau och är med sina pampiga byggnader och boulevarder en av världens vackraste städer. Ett överflöd av influenser har påverkat och präglat stadens fantastiska blandning av arkitektur, gastronomi och kultur.

Rosa och blå byggnad

Birmingham – England

Birmingham är Storbritanniens näst största stad och ett fantastiskt resmål för den som är intresserad brittisk kultur. Här finns utmärkta restauranger, bra shopping och ett spännande nattliv. Birmingham är också hemort till några av världens mest kända rockband, bland annat Black Sabbath, Judas Priest, Duran Duran och ELO. Sist men inte minst – Birminghams vackra landskap är vad som inspirerade JRR Tolkien att skriva Sagan om Ringen-trilogin.

Torg med röda blommor i förgrunden

Belgrad – Serbien

Belgrad är beläget vid skärningspunkten för vägarna mellan östra och västra Europa och har därför kallats "porten till Balkan" och "dörren till Centraleuropa". Staden som är en av Europas äldsta huvudstäder är idag en trendig och välkomnande stad som varje år lockar besökare från hela världen med sitt utbud av sevärdheter, arkitektur, nattliv och blomstrande kulturscen.

Folk åker skridskor i warszawa på kvällen

Warszawa – Polen

Livliga och pulserande Warszawa har sakta trätt fram som Östeuropas nya kulturcentrum och utgör navet för det moderna Polen. Samtidigt som glänsande skyskrapor, nya restauranger och läckra nattklubbar växer fram är Warszawas många historiska byggnader en påminnelse om stadens praktfulla historia.

gågata i Zadar

Zadar – Kroatien

Precis intill Adriatiska havet ligger Zadar, en av Kroatiens äldsta städer, som enligt filmregissören Alfred Hitchcock är hem till världens vackraste solnedgång. Den lugna staden omringas av vita stränder, vingårdar och strax utanför väntar en fantastisk skärgård med fler än 300 öar. På ön Dugi Otok finns stranden Saharun som ofta finns med på topplistor över världens vackraste stränder.

Solnedgång på Via Dante, ett av de största gångstråken i Milano, Italien som leder till Sforza Castle. Gatorna är dekorerade med världens flaggor för att fira starten på World Expo Milan 2015.

Milano – Italien

Milano är Italiens andra största stad och modemecka. Här kan modeälskare få tag på det senaste, livsnjutare strosa längs kanalerna i Navigili och fotbollsfantasten se två av Italiens bästa lag mötas på San Siro. Antalet butiker och barer känns oändligt i Milano men här finns något även för kulturälskaren; besök Il Duomo — domkyrkan och stadens symbol, eller försök få tag på biljetter till den världsberömda operascenen La Scala.

Lutande tornet i Pisa

Pisa – Italien

Utbildning har varit motorn i Pisas ekonomi sedan 1400-talet. På stadens universitet gick bland annat Galileo Galilei, som ofta kallas naturvetenskapens fader. Idag består 60 000 av Pisas 100 000 invånare av studenter, vilket medför ett pulserande nöjesutbud och uteliv bland gotiska kyrkor och renässanspiazzor, och en gatubild som domineras av lokalbefolkningen snarare än turister – om du letar dig lite längre bort än det lutande tornet.

Alexander den store-monument i Skopje, Makedonien

Skopje – Makedonien

Skopje är Makedoniens huvudstad och landets politiska, ekonomiska och kulturella centrum. Här finns livliga torg, religiösa byggnader, nationalmonument och vackert bevarade områden från Osmanska riket. Området som varit bebott sedan åtminstone 4000 år före Kristus och är hem till Moder Teresa har en minst sagt rik historia redo att utforska.

Palmer och havsutsikt i Split, Kroatien

Split – Kroatien

Split är en stad full av liv och är till stor del byggd på ruinerna av kejsaren Diokletianus palats. Här i de romerska ruinerna kan du njuta av färsk fisk direkt från marknaden, dricka en kopp kaffe vid hamnpromenaden eller sola på stranden - allt inom gångavstånd. Vare sig du föredrar en hike i Marjan eller besöka Ultra Music Festival så finns det något i Split för dig.

Utecafé i Riga

Riga – Lettland

Lettlands huvudstad Riga välkomnar sina besökare med en unik stadssiluett som vackert reflekteras i Östersjön. En promenad genom den mer än 800 år gamla staden erbjuder en charmig blandning av en modern storstad med exklusiva shoppinggator, pulserande nattliv, internationella restauranger, jugendarkitektur och medeltida kultur. Här finns massor att upptäcka.

Alla direktdestinationer från Landvetter