Gå till innehåll

Dalahästar flyttar in på Göteborg Landvetter Airport

2018-04-25, kl. 10:22

För sjätte året i rad är det dags för en ny spännande konstvägg på Göteborg Landvetter Airport. På torsdag den 26 april invigs Shai Dahans nio meter långa väggmålning som han målat under en veckas tid i terminalen.

Väggmålning föreställande Dalahästar på Landvetter

Göteborg Landvetter Airport har sedan 2013 presenterat en rad konstnärer på en vägg i avgångshallen på Landvetter.

− Vi vill vara en flygplats man ser fram emot att besöka, kittla våra resenärers nyfikenhet och skapa en positiv upplevelse på flygplatsen. Vi vill erbjuda ett bra kommersiellt utbud, en service i världsklass och en inspirerande atmosfär. Här möts vi, skapar, arbetar, reser och upplever bara ett steg mellan regionens tätorter och världens metropoler. Under året räknar vi med att nära sju miljoner resenärer kommer att besöka Göteborg Landvetter Airport. Det är lika många besökare som på Louvren i Paris så detta är verkligen en unik plats, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

Shai Dahan, född 1979 i USA, är en samtida målare och konstnär som arbetar med målningar, väggmålningar, illustrationer och skulpturer. Inspirerad av graffiti och skateboardkulturen, plockade han upp sin första sprayburk när han var fjorton år. Han har bl a deltagit i välkända gatukostprojekt som exempelvis The Underbelly Project, Mom&Pop-izm och New York City Ad Takeover. Efter att ha flyttat till Sverige 2010 har Shai satsat på sin konst på heltid.

Dahan fortsätter att ställa ut internationellt, bland annat i New York, Los Angeles, England, Palestina samt hela Skandinavien, med separatutställningar i Göteborg och Stockholm. Dahan har även installerat storskaliga skulpturer inklusive nio hästskulpturer i naturlig storlek i Göteborgs stad 2017 samt en 3-meters bronsskulptur i staden Ulricehamn under våren 2018.

– Dalahästen är starkt bunden till svenska traditioner och känns genast igen. Just att skapa dem i större format och i färgglada skalor gör att det tilltalar människor med olika bakgrund och från olika kulturer och alla kan på något sätt identifiera sig med dem säger Shai Dahan.

– Vanligtvis gör jag avtryck på en stor byggnad eller en vägg. På Göteborg Landvetter Airport hamnar intrycket hos alla de miljontals människor som passerar mitt verk antingen på väg ut i världen eller när du landat i Göteborg. Flygplatsen är ett ställe där kulturer möts och att jag med min konst kan vara delaktig i det är mycket speciellt och ärofyllt för mig. Jag har fått så många varma leenden och glada tillrop under min vecka som jag jobbat på plats i terminalen. Fortsätter människor att le när de ser min konst är min önskan uppfylld och uppdraget komplett avslutar Shai.