Gå till innehåll

Gatukonst på Göteborg Landvetter Airport knyter samman Borås och Göteborg när städerna fyller 400 år

2021-06-01, kl. 12:13

I måndags invigdes ett konstverk, "Embrace for Landing”,av brittiska konstnären D*Face på Göteborg Landvetter Airport. Muralmålningen är en del av både Göteborgs och Borås 400-årsfiranden och knyter samman städerna, och regionen som världsledande inom street art.

I år fyller både Borås och Göteborg fyller 400 år. Städerna tar nu varandra i handen genom konstverket på Göteborg Landvetter Airport. Vid invigningen är konstnären D*Face på plats tillsammans med representanter från båda städerna, från Borås deltar Ulrik Nilsson, kommunfullmäktiges förste vice ordförande.

När resenärer till regionen anländer till flygplatsen och går ut från ankomsthallen på Landvetter möts de av den stora muralmålningen av D*Face, som är en av vår tids mest välrenommerade konstnärer inom urban konst.

Om D*Face

Det är gatukonstorganisationen Artscape som engagerat konstnären. Organisationen var också curators för No Limit i Borås 2020 och ligger bakom en rad verk både i Borås och Göteborgsregionen. 

D*Face från London är en av vår tids mest välrenommerade konstnärer inom urban konst, på en nivå precis under Banksy. En pionjär inom konstformen med verk som återfinns i hela världen. D*Face's ikoniska pop-konstinspirerade verk karaktäriseras av starka färger, grafisk estetik och underfundig satir på dagens konsumtionssamhälle.

Om "Embrace for Landing”:

Det pop art och 50-talsinspirerade paret i D*Face verk på Landvetter Flygplats är ständigt återkommande protagonister i konstnärens arbete. De håller om varandra, men deras gemensamma fokus ligger i fjärran. Vad tittar de på? Är de överraskade, eller rädda, eller är de kanske helt enkelt bara försenade till sitt flyg? Kvinnan bär en vigselring – är de gifta eller är det en hemlig relation? D*Face vill att vi ska undra och vara nyfikna. På en flygplats är du omgiven av okända människor på väg någonstans, hem eller långt bort. Alla med ett tydligt mål, som du aldrig kommer ta del av. D*Face vill manifestera den känslan av mystik på själva betongen på Landvetter.

Titeln ‘Embrace for Landing’ anspelar på uttrycket “brace for landing”, som är instruktionen till passagerarna innan ett flygplan behöver landa under svåra förhållanden. Titeln refererar också till ett tidigare samarbete mellan Artscape och D*Face där ett konstverk skapades med titeln “Last Embrace Before Departure”.