Gå till innehåll

Mörka historier avslöjas på Göteborg Landvetter Airport

2017-02-21, kl. 16:24

För femte året i rad är det dags för en ny spännande konstvägg i avgångshallen på Göteborg Landvetter Airport. Idag invigdes Tomas Lundgrens målningar från serien Schaefer Expedition.

Konstutställning av Tomas Lundgren

Röda Sten Konsthall och Göteborg Landvetter Airport har sedan 2013 samarbetat och presenterat en rad konstnärer på en vägg i avgångshallen på Landvetter och Loungen på Röda Sten Konsthall. Samarbetet handlar om att stärka Göteborg som kulturstad och att visa på regionens kulturella och konstnärliga rikedom.

- Vi vill erbjuda ett bra kommersiellt utbud, en service i världsklass och en trivsam atmosfär. Vi har också ambitionen att införa det vi kallar lärande miljöer och att kittla våra resenärers nyfikenhet och upplevelse på flygplatsen. Under året räknar vi med att fler än 6,5 miljoner resenärer kommer att besöka Landvetters flygplats. Louvren i Paris hade jämförelsevis 7,3 miljoner besökare förra året så detta är verkligen en unik chans att synas, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

Tomas Lundgren (f. 1985) bor och verkar i Göteborg och är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö och Akademin Valand i Göteborg. Han har haft utställningar på bland annat Moderna Museet i Malmö, Färgfabriken och Galleri Thomas Wallner. 2014 mottog han Fredrik Roos Stipendium och 2016 fick han Beckers Konstnärsstipendium.

I Lundgrens konst visas mörkare sidor av historien, så som de snedsteg eller etiska övertramp som ibland gjorts i vetenskapens namn. Titeln Schaefer Expedition är hämtad från en tysk expedition till Tibet på 1930-talet som dokumenterade och fotograferade människorna som bodde där.

- Jag är intresserad av hur uppfattningen av den moderna västerländska människan skapades under 1800- och 1900-talet bland annat genom denna typ av expeditioner, säger Tomas Lundgren.

Utställningen kommer att pryda konstväggen på Göteborg Landvetter Airport under 2017 och den 1 mars invigs den andra delen av Schaefer Expedition på Röda Sten Konsthall. Fotograf: Michelle Boynton.