Gå till innehåll

Nationalmuseum ställer ut smart svensk design på Göteborg Landvetter Airport

2017-09-29, kl. 10:35

Designvärlden befinner sig i en spännande fas med tekniska möjligheter men också stora utmaningar för att skapa ett hållbart samhälle. Utställningen Crossing Borders – Smart Design visar svenska designprodukter inom digital kommunikation, digital produktion samt design för hållbar utveckling. Utställningen, som öppnar i dag, kommer att möta alla resenärer som ankommer till Göteborg Landvetter Airport och är ett samarbete mellan Nationalmuseum och Swedavia.

Engångstoalett Peepoo

Tack vare den digitala tekniken kan vi inte bara kommunicera med föremålen i vår vardag, tingen kan också kommunicera med oss. I utställningen visas exempelvis en cykelhjälm där hjälmen kan informera omvärlden om en hård inbromsning eller kommunicera den geografiska positionen om bäraren blir medvetslös.

– Vi är mycket glada att fortsätta vårt samarbete med Nationalmuseum och utställningsserien Crossing Borders. Flygplatsen är det första som möter internationella besökare till Västsverige och därför är vi en mycket bra arena för att visa upp vårt lands innovationskraft. Dessutom är det en naturlig del i vårt arbete på flygplatsen att kunna erbjuda smidiga logistiklösningar i en design som är tilltalande för våra resenärer. Det är verkligen ett passande samarbete, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

Tekniken att skriva ut tredimensionellt öppnar för möjligheten att radikalt minska transporter av varor och dessas miljöpåverkan. En gitarr, designad i datorn och utskriven i en 3D-printer, visar på teknikens potential. Kommer vi i framtiden att köpa en digital fil till en kaffebryggare eller en mobiltelefon och skriva ut den i vår lokala mataffär?

Ny forskning och ett resurssnålt designtänk kan minska nyttjandet av jordens naturresurser. En sladd gör dig medveten om hur mycket mer el hårtorken förbrukar i jämförelse med laddningen av din mobil. En påse bidrar till minskad spridning av kolera i tättbefolkade områden utan tillgång till toaletter. Tack vare ett enzym i påsen bryts avföringen snabbt ned och omvandlas till gödsel.

Utställningen, som pågår från i dag till slutet av januari 2018 är en del i samarbetet mellan Nationalmuseum och Swedavia för att visa konst och design på flygplatser i Sverige.

Läs mer om utställningen här.