Gå till innehåll

Packa smart och kom i tid till julresan

2017-12-13, kl. 11:05

Nu börjar snart julresandet komma igång på allvar på Landvetter.

Pojke håller kvinna i handen vid ingången till terminal på Arlanda

Flyget är det snabbaste, bekvämaste och ofta också det billigaste sättet att ta sig till julen. Och med några enkla förberedelser redan innan du kommer till flygplatsen så blir det också det smidigaste sättet att börja julen.

1. Packa rätt redan hemma

I handbagaget får inga vassa föremål vara, packa sådant i det bagage som ska checkas in.

Vätskor måste emballeras väl så att det inte börjar läcka, eftersom resenären själv kan bli ersättningsskyldig om andras bagage förstörs.

Tänk särskilt på att mycket julmat innehåller vätskor, som sillinläggningar, Janssons frestelse och skinka i spad.

Packa alltid inslagna julklappar i det bagage som ska checkas in. Om säkerhetspersonalen inte ser vad det är, eller just ser att paketet innehåller till exempel ett knivset, så är det tråkigt att behöva öppna julklappen i säkerhetskontrollen på Landvetter istället för på julafton kring granen.

2. Förbered säkerhetskontrollen

Förbered säkerhetskontrollen genom att lägga alla småsaker som mobiltelefon, nycklar, mynt med mera i ytterkläderna som sedan röntgas. Du som har en bärbar dator med dig måste plocka upp den ur datorväskan och öppna den innan den röntgas.

3. Kom i god tid

Var ute i god tid! Det är inte bara fler resenär som ska resa samtidigt, alla har också mer bagage – kanske skidutrustning och julklappar.

Här finns mer att läsa:

Fler tips inför resan
Vätskeregler på Transportstyrelsens webbplats