Gå till innehåll

Satsning på vego på Göteborg Landvetter Airport

2017-05-24, kl. 14:20

Västgötarna äter allt mer vegetariskt och nästan varannan säger att de kommer att äta ännu mer vegetarisk mat framöver enligt en undersökning från Kantar SIFO för Swedavia. Nu svarar Swedavia upp mot den tilltagande efterfrågan som finns och ökar utbudet av vegorätter på flygplatsens restauranger samtidigt som det synliggörs på ett bättre sätt.

Vegetariska rätter

Svenskarna kommer att äta allt mer vegetarisk mat under de närmaste fem åren, visar en undersökning som Kantar SIFO gjort på uppdrag av Swedavia. Ökningen är störst i storstäderna, undersökningen visar att nästan var fjärde västgöte idag äter vegetariskt en gång i veckan och samtidigt uppger nästan varannan att de tror att de kommer att äta mer vegetariskt om ett år än de gör idag.

– Resultaten i undersökningen visar att fler än hälften uppger att det främsta skälet till att välja vegetariskt är för att det är godare. Andra starka orsaker till att välja vegetariskt är av hälsoskäl och för att man tror att det är bättre ur miljösynpunkt. Vi hoppas att många av våra resenärer ska få en ny matupplevelse nästa gång de kommer till Landvetter, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

För att svara upp mot den tilltagande efterfrågan har Swedavia i ett gemensamt projekt tillsammans med restaurangerna på sju av landets flygplatser utökat utbudet av vegorätter och samtidigt börjat kommunicera det på ett tydligt sätt. Totalt handlar det om över 90 rätter, från helt vegetariska till lakto-ovo-vegetariska rätter på sju av Swedavias flygplatser, varav det på Göteborg Landvetter Airport erbjuds 18 olika vegorätter.

– För oss handlar det om att tillsammans med restaurangerna på flygplatserna erbjuda resenärer vad de efterfrågar. I det här projektet har vi arbetat med att utveckla och synliggöra utbudet, för att göra det enkelt för resenärer att ta del av det och välja något som passar dem oavsett vilken av våra flygplatser de flyger från, säger Nina Sandler, affärschef för Retail, Food & Beverage på Swedavia.

Här hittar du de vegorätter som erbjuds på Göteborg Landvetter Airport.

Om undersökningen:

1632 onlineintervjuer, varav 200 i Västra Götalands län, har genomförts av Kantar Sifo mellan 6 – 13 mars 2017. Målgrupp: Allmänheten, 18-79 år.

Frågor:

1. Hur ofta äter du vegetarisk mat, en måltid helt fri från fisk-, fågel-, vilt-, fläsk- och nötkött?

Aldrig 8%
Någon gång om året 19%
Någon gång i månaden 22%
Ungefär en gång i veckan 22%
Flera gånger i veckan 24%
Alltid 6%
Tveksam / Vet ej 1%

2. Varför väljer du att äta vegetariskt? Om respondenten äter vegetariskt minst någon gång om året.

För hälsan 41%
För miljön 38%
För djuren 21%
För det är godare 56%
Det blir billigare 12%
Annat 12%
Tveksam / vet ej 5%

3. Tror du att du kommer äta mer eller mindre vegetarisk mat under 2017?

Mer vegetarisk mat 46%
Mindre vegetarisk mat 2%
Oförändrat / som idag 48%
Tveksam / vet ej 4%