Malmö Airport 50 år

Fira med oss! 1 december 2022 fyller Malmö Airport 50 år. Vi firar detta under hela året med aktiviteter på flygplatsen och i Swedavias digitala kanaler. Här kommer du bland annat kunna läsa om personerna bakom Malmö Airport och deras spännande historier. Visste du till exempel att Zlatan Ibrahimovic spelade fotboll med sin Helena Seger i avgångshallen och att påven Franciskus träffade vår förra statsminister på flygplatsen? Dessa och andra historier kommer du kunna läsa om här. 

Visste du det här om Malmö Airport?


Det första flygplanet landade på flygplatsen 1972. Flygtrafiken gick till en början till Stockholm och ett par charterdestinationer men behovet ökade snabbt och flera destinationer adderades.

Sedan starten har över 60 miljoner resenärer passerat flygplatsen på väg till jobbet, semestern eller sitt livs stora äventyr – kanske är du en av dem?

Malmö Airport är Sveriges tredje största flygplats och en stor arbetsplats med cirka 900 anställda uppdelat på sextio företag. Flygplatsen ligger i hjärtat av den växande Öresundsregionen med ett avstånd på 30 km till Malmö och Lund samt 55 km till Köpenhamn. På flygplatsen finns även en start- och landningsplatta för helikopter.

Läs mer om Malmö Airport här. 

Malmö Airport
Lars Söfgren

Intervju med Lars Söfgren, säkerhetschef

Lars Söfgren har arbetat på Malmö Airport sedan 1980. Idag är han säkerhetschef på flygplatsen.

– Mitt första minne av Malmö flygplats var faktiskt invigningen 1972. Far jobbade på Bulltofta och var med i flytten hit. Jag var då 12 år och fick följa med min far. Flygplatsen med de fyra gaterna upplevde jag som enorm.​

1980 sommarjobbade Lars på rampen med lastning och 1985 anställdes han som beredskapsofficer. Ansvarsområdet var beredskap och krisplanering.

– På den tiden var säkerhet något helt annat. Man fick en knippe nycklar så var det bra med det. Den stora upptrappningen av säkerhet hände så klart efter 11 september 2001. Jag glömmer det aldrig … Jag var den enda från ledningsgruppen på plats då de andra var på affärsplanering. Precis när jag skulle åka hem ringde man från Ledningscentralen och jag blev kvar hela natten. Därefter skapades nya rutiner över hela världen.​

I december 2009 anordnades COP15 i Köpenhamn. På Malmö Airport landade ett antal stadsöverhuvud, bland annat en president från Afrika. Lars berättar om att den dagen var det snöstorm, vilket ledde till att flygplanet inte kunde starta.

– Vi fick köra presidenten till Vip-rummet på flygplatsen där han fick pepparkakor i väntan på ett hotellrum. När han sedan fick sitt rum blev han mäkta begeistrad av adventsljusstakarna. Sådana skulle passa i hans kyrka i Afrika! Tidigt på morgonen därpå åkte vi därför till Ica Svedala och köpte 30 adventsljusstakar som han lycklig tog med sig hem.​

Lars minns även en annan kändis, fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic med familj, som han hjälpte vid olika tillfällen.

– Det var i samband med när Zlatan har hälsat på sina föräldrar tillsammans med Helena. Helena har jobbat som flygvärdinna och jag kände henne så då bad hon mig att hämta deras hyrbil. Och det gjorde jag, snäll påg som jag är, så att de skulle kunna åka inkognito.

Det mest rörande ögonblicket handlade om en kär förening under Lars tid på Malmö Airport.

– Vi blev kontaktade av en adoptionsbyrå. De ville ha ett samarbete där de flög barnen till flygplatsen med KLM från Amsterdam och där barnen kunde förenas med sin nya familj här. Det var nog de mest rörande ögonblicken jag har varit med om, berättar Lars.

Intervju med Helene Lindell-Quelhas, Airport Officer

Helene har jobbat på Malmö Airport sedan 1995. Hon började att arbeta med incheckningen och jobbar numera på den operativa avdelningen som Airport Officer.

I sitt jobb har hon bland annat träffat hela kungafamiljen, Kofi Annan som då var FN:s generalsekreterare, musikern Per Gessle, fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic (som spelade fotboll med sin partner Helena Seger inne i avgångshallen) och artisten Magnus Uggla.

– 2016 hälsade påven Franciskus på statsminister Stefan Löfven på flygplatsen. Här fanns även Stefans fru Ulla och Alice Bah-Kuhnke bland andra. Vi byggde upp och gjorde fint i flygplatsens nybyggda del. Det var ett tvådagarsbesök med stort säkerhetspådrag. Och påven vinkade så klart...​

– Det jag tycker om här är att arbetet varierat och utmanande. Sen är det tveklöst så att kollegorna är bäst och jag är bäst på att vara mamma åt allihopa, haha! Jag tycker om Malmö Airport för att det är så familjärt. Man hälsar på den man möter och viljan finns att hjälpa varandra för alla vet att alla behövs för att det ska fungera.

Helene berättar om Köpenhamnsstrejken 1999 som var mycket utmanande. Under tretton dagar dirigerades stora delar av flygtrafik från Kastrup till Malmö Airport. Personal, bussar och researrangörer hjälptes åt.

– Vid det tillfället jobbade jag med information och skötte logistiken inklusive utrop. Det var trångt men alla var glada och hjälpsamma. I terminalen var det nedsläckt på natten och där låg massa människor och försökte sova. Allt gick perfekt! Alla flyg var punktliga vi fick jättemycket beröm. Alla researrangörerna tyckte det var roligt att vara här för vi är en familjär och välkomnande flygplats. Som tack bjöd de på Tivoli och fest!​

Helene Lindell-Quelhas