Maria Lancing ställer ut på Malmö Airport

2017-10-10, kl. 18:24

Uppvuxen i Skillinge, Österlen, med djupa maritima rötter, fick Maria tidigt en fascination för denna gamla skrapningsteknik och gjorde sitt första ägg ristnings motiv vid sju års ålder. I dag är det vernissage för Skillingekonstnären Maria Lancing utställning med ristade gåsaägg.

Maria Lancing

Några av människans tidigaste utryck kan återfinnas i inristningar gjorda med vassa föremål på naturmaterial. Allt ifrån mönster och tecken på hud, horn, trä eller hällristningar i sten, i hellenisk berättarkonst på vaser från antiken och folkloristiska skrapningar på äggets yta runt om i världen. 1880-talets sjömän blev inspirerade av Alaskan Bering Sea Eskimo-kulturens arbeten och gav namnet till tekniken scrimshaw.

Efter avslutade studier i folklivsforskning och konsthistoria på Lunds universitet väcktes idén om att förvalta och utveckla gamla traditioner genom konst, någonting som förädlades under kommande sju års studier på Konstfack. Efter att ha blivit inspirerad av ristade strutsägg under en resa i Etiopien, vill Maria med sin utställning på Malmö Airport förmedla äggets starka symbolvärde, med dess kosmiska form, jorden, universum och aspekten av ett enande genom den gemensamma nämnaren i livets begynnelse, som binder oss samman.

− Vi vill gärna att våra resenärer ska mötas av något nytt och oväntat från Skåne när de kommer till flygplatsen. Maria Lancing, en känd skånsk konstnär, ristar skeppsporträtt från Skillinge med kniv i gåsaägg, det kan nästan inte bli mer skånskt än säger Peter Weinhandl, flygplatschef på Malmö Airport.

Marias Lancing har årliga utställningar på Österlen under påskveckan. Hennes arbete är även representerat i de flesta större kultur- och maritimmuseer i Sverige och Danmark. Hon har också ställt ut i Grekland, Danmark, Finland och England och USA.

Utställningen finns på airside, i Oasen.

Läs mer om Maria på hennes hemsida.