Gå till innehåll

Konstbiennalen tar plats på flygplatsen

2013-01-30, kl. 10:23

Göteborg Landvetter Airport och Göteborgs Internationella Konstbiennal inleder ett samarbete under 2013. På en 12 meter lång vägg i flygplatsens nya utrikes avgångshall kommer miljoner utrikesresenärer att kunna se att konsten tar plats i Göteborg.

- Vi vill på olika sätt förhöja upplevelsen för resenären på flygplatsen. Det handlar bland annat om ett bra kommersiellt utbud, en service i världsklass och en trivsam atmosfär. Vi har dessutom en ambition att införa det vi kallar lärande miljöer. Meningen med dessa är att kittla våra resenärers nyfikenhet och visa vår regions rikedom. Samarbetet med konstbiennalen är ett utmärkt sätt att på ett överraskande och dynamiskt sätt göra detta, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

I samarbetets första steg har Göteborgs Internationella Konstbiennal bjudit in konstnären Carolina Falkholt, aktuell med utställningen Mynningsladdare på Röda Sten Konsthall och som dessutom medverkar i SVT:s program Konstkuppen som sänds ikväll 30 januari kl. 21.00 i SVT 1. Hon kommer att skapa ett nytt verk på en 12 meter lång befintlig vägg i flygplatsens helt nyrenoverade utrikes avgångshall, som officiellt invigs den 19 februari. Där kommer konstverket att presenteras fram till augusti. Efter det kommer konstbiennalen att använda väggen för att förhandsvisa kommande vernissage under 2013 som går av stapeln den 7 september.

- Vi tycker att det här samarbetet är en fantastisk möjlighet att lyfta fram både den lokala och internationella samtidskonsten i en ny och spännande miljö och synliggöra Göteborgs Internationella Konstbiennal för en bredare allmänhet. Carolina Falkholt är en konstnär, graffitimålare och musiker som inspirerats att göra en platsspecifik målning som sträcker sig ut över både vägg och golv säger Stina Edblom, konstnärlig ledare för Göteborgs Internationella Konstbiennal.

- Vi ser mycket fram emot detta samarbete med konstbiennalen. Det är genom dessa typer av samarbeten som vi kan lyfta fram allt spännande som händer här i vår region, säger Charlotte Ljunggren.

För mer information:

Fredrik Olsson, kommunikationschef, tel: 010-10 93 117
Stina Edblom, konstnärlig ledare, Göteborgs Internationella Konstbiennal, tel 070-4944442

Göteborgs Internationella Konstbiennal arrangeras av Röda Sten Konsthall på uppdrag av Göteborgskulturnämnd och hålls mellan den 7 september – 17 november 2013.