Gå till innehåll

Landvetters terminal först i världen med hållbarhetsbevis

2014-12-02, kl. 09:30

Göteborg Landvetter Airport är den första flygplatsterminal i världen att bli certifierad enligt BREEAM In-Use. - Det här är ett kvitto på att vi även på fastighetssidan jobbar hållbart och i flygplatsvärlden är en föregångare, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

Göteborg Landvetter Airport är den första flygplatsterminal i världen att bli certifierad enligt BREEAM In-Use.

Det här är ett kvitto på att vi även på fastighetssidan jobbar hållbart och i flygplatsvärlden är en föregångare, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

BREEAM står för Building Research Establishment Environmental Assessment Method och är ett brittiskt miljöcertifieringssystem som är det internationellt mest använda med över 250 000 certifierade byggnader världen över. BREEAM In-Use har tagits fram för att certifiera befintliga byggnader med avseende på hållbarhet.

Certifieringen har bland annat inneburit en granskning av flygplatsens förbrukning av energi och vatten, användning av material, hur avfall hanteras och hälsoaspekter med fastigheten. Flygplatsens rutiner gällande dokumentation och underhåll ingår också i granskningen enligt BREEAM In-Use.

Elisabeth Svedberg är chef för avdelningen Infrastruktur på Göteborg Landvetter Airport och har ansvar för att flygplatsens fastigheter fungerar.

– Vi har blivit granskade i allt från det lilla till det stora och vi har bra koll på att vi gör det vi ska när det gäller rutiner för underhåll. Vi har också bra ordning på all dokumentation och har fått ta fram bevis på allt vi gjort och gör för att utveckla vår terminalbyggnad, säger hon.

Certifieringen innebär också en fördel i det framtida arbetet för att göra flygplatsens fastigheter ännu mer hållbara.

– Vi har fått många bra tips på vad vi ska tänka på när vi ska bygga och renovera för att fortsätta på den hållbara vägen, säger Elisabeth Svedberg.

För att få behålla BREEAM In-Use-certifikatet måste nu Göteborg Landvetter Airports följa upp arbetet och granskas årligen. Efter tre år görs en ny större revision.

– Det är kul att vara först med detta, men det betyder så klart ingenting om vi inte kan fortsätta och utveckla hållbarheten – på fastighetssidan såväl som i alla andra delar av vår verksamhet, avslutar Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör.

För mer information: Fredrik Olsson, kommunikationschef Göteborg Landvetter Airport, 010-10 93 117