Gå till innehåll

Swedavia övertar resterande andelar i dotterbolaget ASDC

2014-06-09, kl. 13:00

Swedavia upplever en stadigt växande resenärstillväxt och har därför valt att anpassa verksamheten i olika steg. Som en del i organisationsförändringarna har en överenskommelse med Schiphol International BV nu nåtts avseende resterande andelar i det gemensamma dotterbolaget ASDC. Swedavias ägarandelar i ASDC har varit 60 procent, medan Schiphol har haft ägarandelar motsvarande 40 procent.

Swedavia upplever en stadigt växande resenärstillväxt och har därför valt att anpassa verksamheten i olika steg. Som en del i organisationsförändringarna har en överenskommelse med Schiphol International BV nu nåtts avseende resterande andelar i det gemensamma dotterbolaget ASDC (Arlanda Schiphol Development Company). Swedavias ägarandelar i ASDC har varit 60 procent, medan Schiphol International BV har haft ägarandelar motsvarande 40 procent.

- Vårt samarbete med Schiphol har varit mycket framgångsrikt och deras kommersiella expertis har legat till grund för den långvariga starka utvecklingen av flygplatsernas koncept för retail, food & beverage. Denna överenskommelse är en naturlig följd av den förändringsfas som Swedavia befinner sig i där ökat kommersiellt fokus är ett mycket prioriterat område. Parallellt ser vi också synergieffekter med övriga verksamheter liksom möjligheter att långsiktigt stärka kundnöjdheten, säger Karl Wistrand, vice VD Swedavia.

ASDC:s roll har sedan 2005 varit att utveckla erbjudanden inom retail, food & beverage vid Stockholm Arlanda Airport samt vid Göteborg Landvetter Airport sedan 2010.

- Vi kan se tillbaka på nio framgångsrika år, då Stockholm Arlanda Airport har gjort viktiga insatser för att utveckla den kommersiella affärsverksamheten. Här inkluderas utvecklingen av Terminal 5 och det senaste årets omgörning av inte mindre än 40 butiker, restauranger, caféer och barer med nya Terminal 2 och SkyBridge som särskilt utmärkande. En tydlig milstolpe i expansionen för ASDC har varit utvecklingen av Göteborg Landvetter Airports nya utrikes avgångshall som invigdes 2013. Vi vill tacka Swedavia för ett nära och lyckosamt samarbete, säger Maarten de Groof, Executive Vice President och Chief Commercial Officer på Schiphol Group.

Övertagandet av de resterande andelarna genomfördes den 2 juni som ett resultat av en
ömsesidigt framgångsrik diskussion mellan Schiphol och Swedavia. I samband med övertagandet bytte bolaget även namn till Arlanda Development Company AB. Vd för bolaget, Roel Huinink, kvarstår i sin roll till 30 juni. Ny vd blir Magnus Ros, chef för Swedavias affärsområde Commercial Services, med tillträde den 1 juli.