Gå till innehåll

Startskott för testcenter för elflyg

2020-10-01, kl. 15:25

Den 1 oktober öppnar och inviger elflygsprojektet Green Flyway lokalerna för ett internationellt testcenter för elflygplan och drönarfarkoster på Åre Östersund Airport och Frösö Park. Åre Östersund Airport är först ut av Swedavias tio flygplatser att testa och förbereda infrastrukturen för att möjliggöra omställningen till en ökad elektrifiering av flyget.

Åre ostersund airport

Testcentret möjliggör test av elflyg och drönare inom ramen för EU- och interregionala projektet Green Flyway, där bland annat Åre Östersund Airport och Röros flygplats i Norge deltar tillsammans med ett flertal partners inom elflygsutveckling och flygbranschen såväl som berörda kommuner och regioner samt lokala aktörer både i Sverige och Norge.

- Det är förstås mycket glädjande och betydelsefullt för utvecklingen framåt för elflyg och målet med ett fossilfritt inrikesflyg 2030 och allt flyg 2045, att vi idag fått möjligheten att tillsammans i elflygsprojektet Green Flyway, med en rad olika samhällsaktörer, ta första steget i utvecklingen av ett nationellt och internationellt testcenter för elflyg, säger Peter Fahlén, flygplatschef Åre Östersund Airport på Swedavia.

Swedavia bedriver sedan många år ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Samtliga av Swedavias tio flygplatser ska ha noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet utgången 2020. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till hållbart bioflygbränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025.