Gå till innehåll

Vego på Åre Östersund Airport

2017-05-24, kl. 14:22

Jämtlänningarna äter allt mer vegetariskt och fler än var tredje säger att de kommer att äta ännu mer vegetarisk mat framöver enligt en undersökning från Kantar SIFO för Swedavia. Nu svarar Swedavia upp mot den tilltagande efterfrågan som finns och ökar utbudet av vegorätter på flygplatsens restauranger samtidigt som det synliggörs på ett bättre sätt.

Vegetariska rätter

Svenskarna kommer att äta allt mer vegetarisk mat under de närmaste fem åren, visar en undersökning som Kantar SIFO gjort på uppdrag av Swedavia. Även om ökningen är störst i storstäderna är övriga landet inte långt efter. Undersökningen visar att nästan var femte jämtlänning idag äter vegetariskt en gång i veckan och samtidigt uppger fler än var tredje att de tror att de kommer att äta mer vegetariskt om ett år än de gör idag.

– Resultaten i undersökningen visar att fler än hälften uppger att det främsta skälet till att välja vegetariskt är för att det är godare. Andra starka orsaker till att välja vegetariskt är av hälsoskäl och för att man tror att det är bättre ur miljösynpunkt. Vi hoppas att många av våra resenärer ska få en ny matupplevelse nästa gång de kommer till Åre Östersund Airport, säger Susanne Norman, flygplatschef på Åre Östersund Airport.

För att svara upp mot den tilltagande efterfrågan har Swedavia i ett gemensamt projekt tillsammans med restaurangerna på sju av landets flygplatser utökat utbudet av vegorätter och samtidigt börjat kommunicera det på ett tydligt sätt. Totalt handlar det om över 90 rätter, från helt vegetariska till lakto-ovo-vegetariska rätter, på sju av Swedavias flygplatser.

– För oss handlar det om att tillsammans med restaurangerna på flygplatserna erbjuda resenärer vad de efterfrågar. I det här projektet har vi arbetat med att utveckla och synliggöra utbudet, för att göra det enkelt för resenärer att ta del av det och välja något som passar dem oavsett vilken av våra flygplatser de flyger från, säger Nina Sandler, affärschef för Retail, Food & Beverage på Swedavia.

Om undersökningen:

1632 onlineintervjuer, varav 201 i Jämtlands län, har genomförts av Kantar Sifo mellan 6 – 13 mars 2017. Målgrupp: Allmänheten, 18-79 år.

Frågor:

1. Hur ofta äter du vegetarisk mat, en måltid helt fri från fisk-, fågel-, vilt-, fläsk- och nötkött?

Aldrig 22%
Någon gång om året 21%
Någon gång i månaden 25%
Ungefär en gång i veckan 17%
Flera gånger i veckan 13%
Alltid 1%
Tveksam / Vet ej 1%

2. Varför väljer du att äta vegetariskt?

För hälsan 38%
För miljön 28%
För djuren 17%
För det är godare 57%
Det blir billigare 10%
Annat 12%
Tveksam / vet ej 8%

3. Tror du att du kommer äta mer eller mindre vegetarisk mat under 2017?

Mer vegetarisk mat 34%
Mindre vegetarisk mat 0%
Oförändrat / som idag 59%
Tveksam / vet ej 7%