Gå till innehåll

Arlanda bygger för fler resenärer

2016-09-02, kl. 14:53

Swedavia investerar stort de närmaste åren för att möta den kraftiga resenärsökningen. Nu inleds två projekt för att göra plats för fler flygplan och skapa smidigare flöden för resenärerna.

Ramp

Swedavia investerar stort de närmaste åren för att möta den kraftiga resenärsökningen. Nu inleds två projekt för att göra plats för fler flygplan och skapa smidigare flöden för resenärerna. 

– De stora investeringar vi planerat för i lång tid sätter nu igång på allvar på flera områden på Arlanda. Behovet är stort för att möta den växande trafiken och för att utveckla flygplatsen till att fortsätta säkra Stockholms och hela landets tillgänglighet med flyg, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport.

Plats för fler flygplan

Vi bygger Ramp E, en 100 000 kvadratmeter stor uppställningsplats för flygplan som inte behöver stå vid en gate. Den kommer att rymma totalt elva normalstora flygplan eller fem flygplan av större modell.

Ramp E kommer att ha en hög servicegrad, till exempel kommer luft, el och bränsle vara lätt åtkomligt direkt från rampen. Det kommer även finnas personalutrymmen, en större teknikbyggnad och en uppställningsplats för fordon vid den nya rampen.

Smidigare inresa

Vi gör det smidigare att resa in i Sverige. Gränskontrollen och transfersäkerhetskontrollen i gateområde 11-24 i Terminal 5 byggs om och får två nya passager. Det kommer även byggas fler rulltrappor och hissar så att det blir enklare att ta sig från plan tre till gränskontrollen på plan fyra. Dessutom kommer taket att lyftas för att skapa ett ljusare och luftigare intryck.

Fler projekt på gång

Sedan 2010 har antalet resenärer vid Arlanda ökat med cirka 40 procent. Swedavia investerar 13 miljarder fram till 2043 för att möta den stora resenärsökningen och öka tillgängligheten. Andra projekt som ingår i satsningen innebär bland annat en utbyggd säkerhetskontroll vid Terminal 5, fler terminalnära parkeringsplatser och en handelsplats med fler butiker, restauranger och annan service.

Bilden är en skiss av Arlandas nya uppställningsplats, skapad av arkitektbyrån Tengbom.