Gå till innehåll

Nationalmuseum ställer ut smart svensk design

2017-06-19, kl. 10:41

Designvärlden befinner sig i en spännande fas med tekniska möjligheter men också stora utmaningar för att skapa ett hållbart samhälle. Utställningen Crossing Borders – Smart Design visar svenska designprodukter inom digital kommunikation, digital produktion samt design för hållbar utveckling. Utställningen möter alla resenärer som flyger från Terminal 5 på Stockholm Arlanda Airport och är ett samarbete med Swedavia.

Engångstoalett Peepoo

Tack vare den digitala tekniken kan vi inte bara kommunicera med föremålen i vår vardag, tingen kan också kommunicera med oss. I utställningen visas exempelvis en cykelhjälm där hjälmen kan informera omvärlden om en hård inbromsning eller kommunicera den geografiska positionen om bäraren blir medvetslös.

– Vi är mycket glada att fortsätta vårt samarbete med Nationalmuseum och utställningsserien Crossing Borders. Flygplatsen är Sveriges fönster mot världen och det första som möter internationella besökare. Därför är Arlanda en mycket bra arena för att visa upp vårt lands innovationskraft genom denna utställning, säger Kjell-Åke Westin, flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport.

Tekniken att skriva ut tredimensionellt öppnar för möjligheten att radikalt minska transporter av varor och dessas miljöpåverkan. En gitarr, designad i datorn och utskriven i en 3D-printer, visar på teknikens potential. Kommer vi i framtiden att köpa en digital fil till en kaffebryggare eller en mobiltelefon och skriva ut den i vår lokala mataffär?

Ny forskning och ett resurssnålt designtänk kan minska nyttjandet av jordens naturresurser. En sladd gör dig medveten om hur mycket mer el hårtorken förbrukar i jämförelse med laddningen av din mobil. En påse bidrar till minskad spridning av kolera i tättbefolkade områden utan tillgång till toaletter. Tack vare ett enzym i påsen bryts avföringen snabbt ned och omvandlas till gödsel.

– Det är spännande att kunna lyfta fram svensk design som kan göra nytta på olika plan. Att Nationalmuseum kan göra det på oväntade platser, som på en flygplats, gör det än mer intressant, säger Berndt Arell, överintendent vid Nationalmuseum.

Utställningen står öppen till 30 september för alla resenärer som flyger från Terminal 5 på Arlanda. Det är en del i samarbetet mellan Nationalmuseum och Swedavia för att visa konst och design på flygplatser i Sverige. 2014 visades en utställning på Arlanda med fotografiska porträtt av kända svenskar, som sedan turnerade vidare på Swedavias flygplatser runt om i Sverige.

Nationalmuseum har Sveriges största samling av konsthantverk, design och industridesign. Den består av cirka 30 000 föremål och spänner över en lång tidsperiod, från 1300-talet till i dag.

Läs mer om Crossing borders

 

Pressvisning

Pressvisning och vernissage onsdagen den 28 juni, samling kl. 09:30 Arlanda Visitor Center Terminal 5 ankomsthallen, plan 1 (nedre), medtag id-handling. Anmälan senast den 26 juni med personnummer till press@nationalmuseum.se.

Föremål i utställningen

  • Strumpa Seger Heat System, Inuheat och Seger
  • Cykelhjälm POC and Forth, POC Sports
  • Cykeljacka, POC and Forth, POC Sports
  • Energy Aware Clock, RISE Interactive
  • Sladd, The Power Aware Cord, RISE Interactive, Poweraware AB
  • Handsåg Handsaw System, Ergonomidesign/Veryday, SNA Europe & Bahco
  • Engångstoalett Peepoo, Anders Wilhelmsson, Peter Thuvander, Camilla Wirseen, Peepeople / International Aid Services
  • Gitarr Atom, 3D-printad nylon, Olaf Diegel
  • Vaser, 3D-printad porslin, Hilda Nilsson