Gå till innehåll

Ny anläggning för att återvinna glykol invigd på Arlanda

2018-10-01, kl. 10:11

På alla Swedavias flygplatser används en vätska som innehåller glykol för att avisa flygplan. Glykol kräver stora mängder syre för att brytas ned i naturen och har på så vis en negativ miljöpåverkan. Den använda vätskan innehåller också tungmetaller. Därför är det viktigt att hantera avisningsvätskan på bästa möjliga vis.

Tre personer på en scen håller ett band att klippa vid en ceremoni

Bildtext: Lars Rosell, Peder Grunditz och Johan Brandberg klipper bandet.

Torsdagen den 27 september invigdes under högtidliga former en ny anläggning för att återvinna glykol på Stockholm Arlanda Airport. Med hjälp av ny teknik kan Swedavia och leverantören Vilokan – som driver anläggningen – återvinna större delen av den glykol som samlas upp, inte bara på Arlanda utan också på våra andra flygplatser.

Den uppsamlade vätskan renas i anläggningen till 99,98 % ren glykol – vilket gör den återbrukbar. Genom denna cirkulära glykolproduktcykel skapas både en ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Detta är ytterligare ett steg i resan mot framtidens hållbara flygplatser.

Anläggningen är en av de modernaste i världen och till invigningen, där Arlandas flygplatsdirektör Peder Grunditz fick äran att klippa bandet, kom det besökare från bland annat Heathrow och Schiphol och flygplatser i Moskva, Köpenhamn och Oslo för att ta del av tekniken.