Gå till innehåll

Svenskar positiva till ny teknik på flygplatsen

2016-02-11, kl. 09:00

Effektivare säkerhetskontroller med ny typ av skanning står högst på listan över ny teknik som ska underlätta för svenskarna på flygplatsen. Nära sju av tio, 68 procent, väljer detta, följt av permanenta, spårbara bag tags som 46 procent önskar sig. Detta enligt undersökningen Resenären som Swedavia genomfört tillsammans med Novus och som undersöker svenskarnas syn på resor, semestrande och flygplatser över hela världen.

 

I årets upplaga av Resenären fick svenskarna titta in i framtiden och önska sig ny teknik.

•68 procent vill ha effektivare säkerhetskontroller med ny typ av skanning där man kan gå rakt igenom utan att behöva plocka upp väskor och teknikföremål.
•46 procent vill ha bag tags som är spårbara genom hela resan.
•På delad tredje plats kom teknik för identifiering med ögon eller handflata, 28 procent.
•Teknik för uppskattning av väntetider nådde också 28 procent.
•Svenskarna verkar dock vilja köra sina bilar själva, bara 2 procent vill ha robotar som parkerar bilen på flygplatsen.

– Tekniken förändrar och underlättar vårt resande. Redan idag testar vi nya skannrar på Stockholm Arlanda och det är bara ett exempel. Ett spännande område är biometri med teknik som läser av iris, fingeravtryck eller vener i handen. Det öppnar för en enklare identifiering utan pass eller ID-handlingar, samtidigt som det finns lagstiftning att ta hänsyn till, säger Lena Rökaas, operativ chef på Swedavia.

Mobilen spelar mer central roll under resan

Mobilen på flygplatsen kommer att spela en ännu mer central roll i framtiden för att hantera resans olika moment, hitta i terminalerna, boka och betala för varor och tjänster och mycket annat. Idag används den mest till att surfa samt att checka in och få boardingkort. Och vi använder även sociala medier på flygplatsen. 31 procent av resenärerna uppdaterar Facebook, följt av Instagram på 15 procent.

Svenskarna önskar utföra fler tjänster själva

I undersökningen framgår också att svenskarna vill utföra fler tjänster själva på flygplatsen, utan personlig service. Hela 44 procent anger att de vill utföra mer self service och automatisk incheckning hamnade högst på listan med 31 procent. Det är framförallt de yngre som kan själva, 48 procent i åldern 18–29 vill ha mer self service, ännu högre i åldern 30–49 där siffran är 50 procent.

Om undersökningen

Undersökningen har gjorts av Novus på uppdrag av Swedavia om svenskarnas syn på resor, semestrande och flygplatser över hela världen. Målgruppen för undersökningen är allmänheten 18-79 år och som flugit på en semesterresa under det senaste året. Resultaten är riksrepresentativa. Undersökningen har genomfört via webbintervjuer under perioden 20–30 augusti 2015. Totalt genomfördes 2 229 intervjuer.