Gå till innehåll

Swedavia går med i elbilstaxi-initiativet Nollzon

2018-12-04, kl. 10:30

Swedavias medverkan i Nollzon innebär att samtliga beställningar av taxi till och från flygplatserna kommer att vara elbilsprioriterade när de beställs hos något av de taxibolag som är med i initiativet. Bara vid Arlanda och Bromma görs cirka 3,5 miljoner taxiresor om året.

Taxibilar som står parkerade under ett tak

– Swedavia har under många år konsekvent och tillsammans med partners arbetat med att minska koldioxidutsläppen från marktransporter. Samarbetet med Nollzon blir ytterligare ett bidrag i vårt hållbarhetsarbete och övergripande mål att samtliga våra flygplatser ska noll koldioxidutsläpp från den egna verksamheten 2020, säger Lena Wennberg, miljöchef på Swedavia.

Redan juli 2011 startade Swedavia arbetet med att endast göra det möjligt för miljötaxibilar att hämta resenärer vid Arlanda. Nu tas nästa steg med hjälp av Nollzon.

Swedavia jobbar även aktivt med att främja utbyggnaden av laddinfrastruktur vid flygplatserna för elbilar men även för kollektivtrafik vilket främjar miljövänliga transporter. Detta tillsammans med att företaget är med i Nollzon kommer ha konsekvenser för stora delar av landet.

Mer om Nollzon

Nollzon är en ideell förening som grundades av Vattenfall, IBM, ABB, Gröna Bilister och Sustainable Innovation för att ge medarbetare hållbara transportalternativ som innebär minskade utsläpp och buller i städerna.

De taxibolag som är med i Nollzon är Taxi Stockholm, Taxi Kurir, Bzzt, EcoTaxi, Sverigetaxi, Electricab, Värmdö Taxi, Tesla Taxi och Taxi 020.