Gå till innehåll

Swedavia vidtar åtgärder för att säkra konkurrenskraft och möta förändrade marknadsvillkor

2019-01-16, kl. 12:54

Swedavia varslar 125 anställda om uppsägning som ett resultat av ett pågående förändrings- och effektivitetsprogram. Åtgärderna syftar till att säkerställa Swedavias kostnadseffektivitet och långsiktiga konkurrenskraft.

– Vi skapar nu förutsättningar för att förbli konkurrenskraftiga och kunna utveckla vår verksamhet långsiktigt. I en bransch med redan små marginaler behöver vi också anpassa oss till en föränderlig omvärld med vikande resenärsutveckling, som både vi och våra kunder möter, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Varslet lämnades in den 15 januari och omfattar arbetstillfällen på både koncernenheter och på flygplatser inom Swedavia, men huvudsakligen orterna Stockholm och Göteborg.

– Vi kommer verka för att underlätta för att de medarbetare som berörs ska komma till ny sysselsättning snabbt, bland annat genom ett samarbete med Trygghetsrådet, säger Jonas Abrahamsson.

Förhandlingar med de fackliga organisationerna kommer att påbörjas omgående. Målsättningen är att åtgärderna ska vara genomförda i slutet av första halvåret 2019. Swedavia har idag cirka 3 100 anställda.

– Som flygplatsoperatör och fastighetsutvecklare behöver vi vara attraktiva för våra kunder, både här och nu och långsiktigt. Vi fortsätter nu vår förändringsresa med fokus på att driva och utveckla världens klimatsmartaste flygplatser, säger Jonas Abrahamsson.