Gå till innehåll

Swedavias Tove Möller nominerad till prestigefyllt ledarskapspris

2019-01-23, kl. 13:19

För 17:e året i rad delar tidningen Chef ut priser till Sveriges utmärkande ledare och bland nomineringarna för årets Mångfaldschef kan vi mycket stolt presentera Swedavias egna Diversity & CSR-ledare Tove Möller.

Tove Möller

Tove har länge varit aktiv i frågor som berör mångfald och social hållbarhet och ser att inkluderingsarbetet är som allra viktigast i just arbetsmiljöer. Att Swedavia idag är verksamma inom ESF-projektet, universellt utformade arbetsplatser, är något som Tove är extra stolt över.

– Samhället idag är inte riggat för mångfald. Det mesta särtänkandet, anpassningarna och utpekandet sker i arbetslivet. Särtänkande leder till särlösningar. Resultatet är särlösningar för de personer vi tror skall ha en särlösning. I projektet arbetar vi för att utifrån ytterligheter hitta det som kommer att passa alla, säger Tove Möller.

Tove anser att mångfaldsarbetet på företag och i samhället är otroligt viktigt för fortsatt utveckling. Men att använda just ordet ”mångfald” är hon tveksam till.

– Personligen försöker jag sluta använda ordet mångfald, för alla menar olika och det är lite oklart för mig varför vi ska använda det ordet. Mångfald leder ofta tanken till etnicitet vilket gör att alla andra olikheter vi består av försvinner på något sätt.

Självklart ska arbetsgivare eftersträva en bred representation, det är en förutsättning för innovation, god avkastning, en god beredskap i en föränderlig värld och en ökad trivsel. Men för min del ser jag att inkludering och universell design är vad som kan komma att bli både lösning och förutsättningen för framgång. För utan att säkerställa inkludering och att erbjuda miljöer som är universella och därmed erbjuda både social och fysiskt tillgänglighet exempelvis, blir det troligen svårare att nå representation, fortsätter Tove Möller.

Att kontinuerligt tänka på inkludering, såväl privat som i arbetslivet, tror Tove är en del av framgångsfaktorerna. Hennes mål med arbetet på Swedavia är att fortsätta på den utstakade vägen för ett inkluderande och spännande arbetsliv när det gäller kommande kompetenser. Hon vill se Swedavia som ett självklart val av företag för många fler att söka sig till.

– Det finns fortfarande så mycket att göra och arbetet med att vara ett inkluderande företag tar aldrig slut. Min förhoppning är såklart att vi inte ska vänta 139 år på jämställdhet ur genusperspektivet. Jag hoppas att vi tillsammans använder våra krafttag att inte rekrytera utifrån annat än kompetens och viljan att bidra enligt våra värderingar, naturligtvis vill jag också gärna att vi behåller vår ”bästa plats” i mätningen från SGLCC för vårt proaktiva arbete inom HBTQ-inkludering. Det finns så mycket som görs i Swedavia att vara stolt över och jag är glad att kunna bidra på mitt hörn, avslutar Tove. 

I den nominerade kategorin för Årets Mångfaldschef ser vi också Nyamko Sabuni, hållbarhetsdirektör på ÅF AB samt Noah Elstad, verksamhetschef på RFSU Stockholm. Vinnaren utses under Chefsgalan 2019 som äger rum den 19:e mars i Stockholm.