Gå till innehåll

Swedavias trafikstatistik för januari 2023

2023-02-07, kl. 08:44

Under januari ökade antalet passagerare vid Swedavias flygplatser med drygt 90 procent jämfört med januari 2022 och uppgick till 2,1 miljoner. Resandet är därmed tillbaka på 75 procent av prepandeminivåerna 2019. Swedavia med samarbetspartners kraftsamlar redan nu för en reseintensiv sommar genom såväl stora rekryteringsinsatser till hela flygplatsernas ekosystem som insatser för att på bästa sätt utnyttja flygplatsernas kapacitet och för en förbättrad resenärsupplevelse.

På Stockholm Arlanda innebär det bland annat att Terminal 2 inför sommarsäsongen åter öppnar för Non-Schengentrafik. Samtidigt pågår ett intensivt förberedelsearbete inför kommande öppning av den nya säkerhetskontrollen och marknadsplatsen i Terminal 5 på Arlanda.

Under januari startade flera nya linjer från Stockholm Arlanda Airport, Lyon med Norwegian, Innsbruck med Eurowings och Valencia med Ryanair. På Göteborg Landvetter Airport lanseras både en direktlinje med SAS till New York och flygbolaget Air Serbia kommer starta en direktlinje mellan Sveriges näst största stad och Belgrad. Dessutom kommer SAS att trafikera Köpenhamn via Åre Östersund under mitten och senare delen av februari.

Totalt sett reste drygt 2,1 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser under januari 2023, vilket är en ökning med 91 procent jämfört med fjolårets drygt 1,1 miljoner resenärer och 75 procent av prepandeminivåerna 2019. Trafikutvecklingen var fortsatt primärt driven av en stark efterfrågan på utrikesresor via Stockholm Arlanda Airport. Utrikesresandet ökade med 93 procent till 1,5 miljoner jämfört med januari 2022, medan inrikesresandet ökade med 87 procent till 600 000.

Topp-3-länderna för resande via Swedavias flygplatser är Sverige, Spanien och Tyskland.