Gå till innehåll

Världens första Entry Hub har öppnat i Umeå

2017-10-09, kl. 14:10

I torsdags den 5 oktober invigdes världens första Entry Hub i Umeå. Swedavia och flera andra företag är engagerade i den nya mötesplatsen för arbetstagare och arbetsgivare.

Fyra personer står framför en skylt med texten Entry Hub

Nu har världens första Entry Hub öppnat i Umeå. Invigningen skedde i centrala Umeå, vid gamla regementet. Entry Hub är en fysisk mötesplats för människor som hamnat utanför den svenska arbetsmarknaden.

Swedavia är ett av de företagen som engagerat sig i projektet sedan starten och som hoppas använda sig av den spirande kompetens som finns.

– Entry Hub är en plats där människor ska nätverka för en bättre framtid. Tanken är att arbetsgivare ska hitta den kompetens de söker, säger Ibrahim Al-turk, som arbetar med hållbarhetsfrågor på Umeå Airport och en av de Swedavia-medarbetare som engagerat sig i projektet.

Att det varit viktigt för Swedavia och framförallt Umeå Airport att engagera sig råder det inga tvivel om.

– Det primära skälet handlar om utveckling. Vi skapar värde och ger tillbaka till samhället. Det är vår skyldighet att ta ansvar. Det är inte enkelt för till exempel nyanlända att komma in i samhället. Därför är det viktigt att vi hjälper till och skapar förutsättningar samtidigt som vi får tillgång till mängder av kompetenser. Det är win-win.

Nu börjar det hårda arbetet att göra Entry Hub till en normal del av Swedavias rekryteringprocess.

– Vi har nu en modell, här i Umeå, som gör att vi får tillgång till massor av fantastisk kompetens. Nu ska vi jobba för att Entry Hub blir en del av vår struktur. Dessutom hoppas jag att Entry Hub sprids i landet och kanske framför allt till ställen där Swedavias flygplatser finns.

Det är organisationen We Link Sweden som ligger bakom mötesplatsen i samarbete med flera olika företag.

På bilden från vänster till höger: Minna Levin, We Link Sweden, Frida Hedström, We Link Sweden, Ibrahim Al-turk, Swedavia, Bengt-Ove Lindgren, Swedavia, Umeå Airport.