Gå till innehåll

Cullbergbaletten dansar på Arlanda

2010-11-24, kl. 11:00

Cullbergbaletten låter olika platser inspirera till improviserade framträdanden. Under samlingstiteln Out of context dansar kompaniet på andra platser än scenrummet. Först ut är Stockholm-Arlanda Airport där Cullbergbaletten den 1 december dansar med resandet som tema. Under våren återkommer kompaniet med framträdanden på oväntade platser.

När dansare från hela världen kommer till Stockholm för att delta i danskonventet Ice Hot Nordic Dance Platform, möter Cullbergbaletten egna gäster och övriga resenärer med dans i terminalerna. Framträdandet pågår hela dagen onsdag den 1 december mellan klockan 12 och 17.

- Vi vill erbjuda våra resenärer en annorlunda upplevelse. Och att låta ett världsledande danskompani som Cullbergbaletten välkomna resenärerna är något utöver det vanliga. Det här visar också på att effektiva flygförbindelser är en förutsättning för kulturutbyten som exempelvis dansfestivalen Ice Hot Nordic Platform, säger Kerstin Lindberg Göransson, flygplatsdirektör på Stockholm-Arlanda Airport.

- Temat för projektet är Welcome to my hometown, det budskap som möter resenären i Stockholm Hall of Fame på Arlanda. Cullbergbaletten finns inte representerade i Stockholm Hall of Fame, därför bestämde vi att hälsa resenärer välkomna i verkligheten istället, säger Thomas Zamolo, repetitionsledare på Cullbergbaletten och koreograf till verken på Arlanda.

Just nu befinner sig Cullbergbaletten i en förändringsfas. Som en del av förändringen kommer kompaniet ibland att bli mer platsspecifik, som i det nya projektet Out of context.

- Vi gör nya saker, och vill att vår scen ska vara mer nutida. Därför besöker vi nya platser, som exempelvis Arlanda, och låter platsen inspirera dansen och bli vår scen, säger Thomas Zamolo.

Stockholm Hall of Fame på Stockholm-Arlanda Airport
Fotografier av 100 kända och okända stockholmare välkomnar utrikesresenärer som landar på Arlanda med budskapet Welcome to my hometown. Stockholm Hall of Fame instiftades 2005 som ett led i att göra flygplatsen mer välkomnande. Arlanda är porten till Stockholm och Sverige och därmed det första intrycket som många utrikesresenärer får av Sverige.

Cullbergbaletten
Cullbergbaletten grundades av Birgit Cullberg 1967 under Riksteaterns huvudmannaskap med åtta handplockade dansare från fem länder. Kompaniet, som har sin bas i Riksteaterns hus söder om Stockholm, har idag 16-18 dansare från nästa lika många länder. Sedan starten har dansarnas scenpersonligheter och tekniska styrka varit Cullbergbalettens kännetecken. Ensemblen har dansat över hela världen och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av svenskt kulturliv och genom sina turnéer inom landet når Cullbergbaletten också ut nationellt med modern dans. Kompaniet samarbetar med en mängd nationella och internationella koreografer och scenkonstnärer som skapar föreställningar för stora scener såväl som för de mindre. Cullbergbalettens verksamhet omfattar idag också projekt och produktioner för andra plaster än det traditionella scenrummen liksom samverkan med dansutbildningar. Anna Grip är kompaniets konstnärliga ledare.

Cullbergbaletten Out of context
Out of context är Cullbergbalettens platsspecifika projekt som tar delar av kompaniets verksamhet ut ur sitt vanliga sammanhang till andra scenrum än de traditionella. Koreografin tar utgångspunkt i platsens unika sammansättning av arkitektur, historia och miljö och skapas genom att upptäcka och undersöka dess dolda betydelser. Out of context vill utmana konstnärer och publik och nå ut till ännu fler med en inbjudan att dela intryck och uttryck.

ICE HOT - Nordic Dance Platform äger rum i Stockholm den 1-4 december. Under fyra dagar visas 21 föreställningar på Dansens Hus, c/o Stockholms stadsteater, Moderna Dansteatern och Kulturhuset. Festivalen är den hittills största sammankomsten av nordiska danskompanier och är tänkt att bli en återkommande biennal som alternerar mellan länderna. Initiativtagare är Dansens Hus i Sverige, Dance Info Finland, Dansens Hus i Norge och Dansescenen i Danmark. Utöver en dansintresserad allmänhet vänder sig ICE HOT även till en internationell publik. Över 220 programläggare från 32 olika länder över hela världen har hittills anmält sig till festivalen.

Pressbilder finns på www.cullbergbaletten.se

För mer information:
Erica Espling, pressansvarig Cullbergbaletten, 070-602 27 01
Anders Bredfell, presschef Swedavia Stockholm-Arlanda Airport, 0708-91 64 01