Gå till innehåll

Flygplatsen en allt viktigare del av resan – sju av tio svenskar känner förväntan

2014-11-25, kl. 09:01

Mer än sju av tio svenskar anser att flygplatsens atmosfär är en viktig del av reseupplevelsen. Många reser till flygplatsen i god tid, mer än var tredje resenär vill vara där två timmar innan avresan. Även sovkapslar och konstupplevelser finns med på önskelistan. Det visar den färska undersökningen Resenären som Swedavia tillsammans med TNS Sifo har genomfört med drygt 2 000 personer.

Mer än sju av tio svenskar anser att flygplatsens atmosfär är en viktig del av reseupplevelsen. Många reser till flygplatsen i god tid, mer än var tredje resenär vill vara där två timmar innan avresa för att kunna shoppa, äta och dricka. Men även sovkapslar och konstupplevelser såsom minimuséer finns med på önskelistan. Det visar den färska undersökningen Resenären som Swedavia tillsammans med TNS Sifo har genomfört med drygt 2 000 personer för att kartlägga svenskarnas syn på resor, semestrande och flygplatser.

Undersökningen Resenären genomförs nu för tredje året i rad. Årets rapport visar att svenskarna i allra högsta grad uppskattar resandet – fyra av tio svenskar upplever att de prioriterar utlandssemester högre i dag än för 5-10 år sedan. Och det står helt klart att flygplatsen idag är en viktig del av hela reseupplevelsen.

- Vi ser att resenärerna gärna kommer tidigt till flygplatsen för att känna den speciella förväntan som är en del av flygplatsens atmosfär. Mer än hälften är på plats minst en timme innan avgång och vi utvecklar ständigt våra flygplatser för att möta resenärernas önskan efter nya upplevelser. Ett exempel är de konstsamarbeten vi har på flera av våra flygplatser, säger Michael Persson Gripkow, marknadsdirektör på Swedavia.

Det som efterfrågas på flygplatserna är framförallt bra shopping: nästan fyra av tio sätter det främst. Den vanligaste shoppingbudgeten är 500 kronor, de unga spenderar dock lite mindre. Mat från världens alla hörn står också högt på önskelistan, tre av tio vill ha så kallade Food Courts. Konstupplevelser, sovkapslar och minimuséer finns också med på önskelistan.

Mer än hälften av resenärerna vill vara på flygplatsen minst en timme innan avgång och mer än var tredje vill vara på plats mer än två timmar i förväg, för att få tid till shopping och besök på caféer, restauranger och barer. Väl på flygplatsen passar var fjärde resenär på att uppdatera Facebook, hälften så många instagrammar.

Samtidigt vill vi ha effektiva flygplatser. På frågan hur man helst vill att det ska vara på en flygplats, svarar nästan tre av tio att det ska vara effektivt. Sedan följer bekvämt, framför lugnt och tyst. Svenskarna efterlyser också mer teknik, fler och fler föredrar automatisk incheckning framför manuell. Det står högst på önskelistan över teknik och tjänster som efterfrågas.

- Många resenärer upplever att tiden blir allt knappare. Här spelar tekniken en viktig roll och kan förenkla resandet och få oss att vinna tid. När resenärerna får frågan hur de vill att det ska vara på en flygplats, svarar flest att det ska vara effektivt. Vi ser att allt fler föredrar snabb automatisk incheckning. Resenärernas krav på effektivitet skapar också ett ökat behov av att utnyttja tiden på flygplatsen till att vara uppkopplad för att arbeta, säger Michael Persson Gripkow.

Ladda ner hela Resenären-rapporten här: www.swedavia.se/resenaren

Resultat ur Resenären 2014

 • Kvinnor mer förväntansfulla än män. Sju av tio svenskar känner förväntan på flygplatsen. Bland kvinnorna är siffran 74 procent.
 • Unga manliga resenärer känner sig mer uppspelta på flygplatsen, 34 procent jämfört med snittet på 20 procent. Unga män känner sig ofta stressade, hela 24 procent jämfört med snittet på 13 procent.
 • Var femte man spenderar helst tid i baren. 21 procent av männen sitter gärna i baren och dricker öl, vin eller drinkar. Bland kvinnorna vill man helst fördriva tiden med att prata med sitt resesällskap, 20 procent, eller fika, 18 procent.
 • Var fjärde man upplever andra resenärer som stressade. 40 procent av unga män mellan 18 och 29 upplever andra resenärer som stressade, jämfört med snittet på 21 procent. Det vanligaste är att vi upplever andra resenärer som skötsamma, 35 procent.
 • Närmare tre av fyra, 72 procent, bestämmer sig minst tre månader i förväg var man ska åka. Det vanligaste är att bestämma sig cirka tre månader innan avresa, 42 procent.
 • Tidigare resor inspirerar vill valet av ny resa. Drygt en av fyra, 27 procent, uppger att tidigare resor inspirerade till valet av resa. Vanligaste är att leta upp resmålet själv, 29 procent.
 • Penna, kamera och mediciner i bagaget. Mer än hälften av svenskarna har en penna i handbagaget, 54 procent. 45 procent packar en kamera, 44 procent tar med sig mediciner. Dator eller läsplatta har ökat och når 38 procent i år från 31 procent föregående år.
 • Kvinnor vill ha mest tid på flygplatsen. 38 procent av kvinnorna vill ha minst två timmar på sig på flygplatsen jämfört med 32 procent för männen. Vanligaste är dock att vilja spendera minst en timme på flygplatsen, 58 procent jämfört med 55 procent föregående år.
 • En av tre uppdaterar sociala medier på flygplatsen. Facebook kommer högst, 26 procent, följt av Instagram, 13 procent. Uppdateringarna är viktigare för kvinnor än män, 34 procent av kvinnorna anser att det är ganska eller mycket viktigt att uppdatera sociala medier. Motsvarande siffra för männen är 24 procent.
 • 500 kronor shopping vanligast. 41 procent av svenskarna spenderar cirka 500 kronor i shopping på flygplatsen. De unga spenderar mindre, 44 procent av männen i ålder 18 till 29 lägger mindre än 100 kronor på shopping. Samma siffra för kvinnorna är 37 procent.
 • Resenärer vill njuta av tid med partner på resan. Resenärerna uppger i första hand de mest av allt önskar att få njuta av tid med partner och/eller familj, hela 24 procent. Total avkoppling söker 19 procent, nya insikter och kunskaper 17 procent.


Om undersökningen
Undersökningen har gjorts av TNS Sifo på uppdrag av Swedavia om svenskarnas syn på resor, semestrande och flygplatser över hela världen. Respondenterna är slumpmässigt utvalda personer mellan 18-79 år. Resultaten är riksrepresentativa. 3 978 personer har deltagit varav basen för de resultat som rapporteras här utgörs av de 2208 som har flugit på semesterresa det senaste året. Undersökningen är webbaserad och genomfördes den 15 augusti till 22 september 2014.