Gå till innehåll

Fyrdubbla trafikpremiärer på Göteborg Landvetter

2019-10-30, kl. 07:00

Utrikestrafiken på Göteborg Landvetter Airport fortsätter att växa. Under de senaste dagarna har fyra nya europeiska direktlinjer haft premiär. Utöver dessa trafikstarter har ytterligare fyra nya direktlinjer utannonserats den senaste månaden. Under september flög 521 000 utrikesresenärer till och från Landvetter, vilket är en ökning på 3 procent jämfört med föregående år.

Utrikestrafiken på Göteborg Landvetter Airport fortsätter att växa. Under de senaste dagarna har fyra nya europeiska direktlinjer haft premiär till Wien, Gdansk, Budapest och Katowice. Utöver dessa trafikstarter har ytterligare fyra nya direktlinjer utannonserats den senaste månaden.Under september flög 521 000 utrikesresenärer till och från Landvetter, vilket är en ökning på 3 procent jämfört med föregående år.

Under söndagen den 27 oktober började flygbolaget Lauda Air flyga till Wien och Ryanair till Gdansk, tätt följt av Katowice den 29 oktober och Budapest idag den 30 oktober. Nyligen annonserade linjer är Turin och Grenoble med Norwegian inför vintersäsongen, Berlin med BRA och Hamburg med Eurowings, båda med start i slutet av mars 2020.

Speciellt den tyska marknaden är viktig för den västsvenska regionen och hela sex flygbolag trafikerar Göteborg: Czech Airlines och Eurowings till Hamburg, Lufthansa till Frankfurt och München, Lauda till Stuttgart, easyjet och BRA till Berlin. Hamburg och Tyskland i sin helhet har ökat i attraktivitet de senaste åren. Antalet resenärer mellan Göteborg och Hamburg har fördubblats sedan 2016 ochintresset fortsätter att öka. Tyskland är den största utländska marknaden för utresande passagerare varav mer än 30 procent är affärsresenärer. För inresande besökare till Göteborgsregionen räknat i antal gästnätter är Tyskland den näst största marknaden som visar en fortsatt stadig positiv utveckling under 2019.

Ryanair är snabbast växande på Landvetter och det irländska flygbolaget fortsätter att expandera. Ryanair står för tre av de fyra linjeöppningarna under veckan; Gdansk, Katowice och Budapest. Samtidigt omvandlas fem befintliga linjer till året runt-trafik: Barcelona, Dublin, Manchester, Prag och Milano. Lauda är ett helägt dotterbolag till Ryanair och inräknat deras två linjer trafikerar Ryanair Group nu 22 utrikeslinjer från Göteborg, antingen helår eller säsongsvis.

- Vi välkomnar satsningen som flygbolagen gör på regionen genom att öppna ytterligare utrikeslinjer från Landvetter. Det möjliggör för västsvenska privat- och affärsresenärer att på ett enkelt och smidigt sätt nå ut i Europa. De nya direktlinjerna möter även efterfrågan från europeiska resenärer som vill besöka vår växande region. Inräknat veckans premiärer har 17 nya linjer öppnat från Landvetter hittills i år. Att vi snart kan erbjuda ytterligare fyra nya destinationer är särskilt glädjande då efterfrågan på direktlinjer är fortsatt stark, säger Anna Strömwall, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

Swedavia bedriver sedan många år ett ambitiöst hållbarhetsarbete. Samtliga av Swedavias tio flygplatser ska år 2020 ha noll fossila koldioxidutsläpp från egen verksamhet. Swedavia arbetar också aktivt för att främja övergången till biobränsle och har som mål att fem procent av allt bränsle som tankas på svenska flygplatser ska vara fossilfritt 2025.

För mer information, kontakta Swedavias pressjour på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se